Jurnalul National: Sangele tanar, elixir pentru creierul batran. Transfuzia de plasma amelioreaza tinerea de minte si previne amnezia (Autor: Magda Marincovici)

Creierul rozatoarelor batrane a intinerit cu ajutorul unei transfuzii de sange de la rozatoare tinere. Un recent studiu publicat in revista Nature Medecine demonstreaza ca sangele prelevat de la soareci tineri inverseaza, in sensul ca inlocuieste procesul de degradare a functiei cognitive legate de inaintarea in varsta cu procesul de imbunatatire a performantelor cerebrale.
Se stie ca, o data cu cresterea sperantei de viata a omului, o mare parte din populatia la nivel global sufera de tulburari cognitive legate de varsta. In acest sens, cercetatorii de la Universitatile Harvard si Stanford au realizat un studiu pe rozatoare pentru a incerca sa descopere un mijloc de a lupta contra efectelor negative ale batranetii asupra creierului. Pentru aceasta cercetatorii au injectat sobolanilor batrani (ce au depasit 18 luni, speranta de viata fiind de doi ani) plasma de la sobolani de tineri, timp de 24 de zile. Dupa care cercetatorii au supus subiectii unor teste de performante cognitive.
Rezultatele au aratat ca sobolanii transfuzati aveau memoria si capacitatea de invatare ameliorate. Cercetatorii au observat modificari in structura creierului rozatoarelor transfuzate. Informatiile adunate demostreaza ca injectia cu sange tanar tine pe loc procesul de imbatranire la nivel molecular, structural, functional si congnitiv al hipocampului", explica dr. M. Villeda de la Departamentul de neurologie al Universitatii Stanford.
Aceasta descoperire este esentiala, deoarece hipocampul este puternic implicat in procesul memoriei legate de spatiu si timp si este, intr-adevar, pus serios la incercare o data cu inaintarea in varsta. Potrivit specialistilor, hipocampul este esential in comportamentul emotional, in reglarea autonoma, dar functia principala o reprezinta formarea memoriei. Distrugerea hipocampului provoaca amnezie profunda si durabila, cunoscuta sub numele de sindrom amnestic clasic.
"Cu siguranta ca exista ceva deosebit in sangele tanar care permite imbunatatirea multor deficiente proprii batranetii", a adaugat doctorul Saul Villeda, principalul autor al articolului din Nature Medecine. Cu tot optimismul, dr. Villeda a subliniat ca mai sunt necesare studii suplimentare pentru a se stabili o dozare corecta a transfuziilor in asa fel incat sa nu fie periculoasa si pentru a se cunoaste in profunzime riscurile acestui tip de transfuzii. Abia dupa aceste studii s-ar putea trece la cercetari similare pe oameni.
Evident, toate sperantele sunt legate de punerea la punct, in final, a unor tratamente eficiente in cazul maladiei Alzheimer. Pe de alta parte, unii cercetatori au avertizat ca este necesara maxima prudenta in privinta intineririi celulelor, deoarece aceasta bulversare a evolutiei lor ar putea declansa procese neoplazice.