Magda Marincovici (Jurnalul National): In Romania, nu exista nici un medicament din cannabis

In prezent, in UE e autorizat un spray buco-faringian pe baza de extract de cannabis
Romania nu a primit nici o solicitare de punere pe piata a medicamentului sativex, unicul pe baza de extract de cannabis, autorizat in aproximativ 15 tari europene, subliniaza farmacist Anca Crupariu, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului. Aceasta precizare vine ca urmare a stirilor aparute in ultimele zile legate de faptul ca Romania a autorizat punerea pe piata a unui medicament din cannabis. Piata zvonurilor s-a extins pana in SUA, unele site-uri sustinand ca la noi, medicamentul este folosit in tratamentul cancerului, sclerozei in placi, epilepsiei etc. Ne-am adresat Agentiei Nationale a Medicamentului pentru informarea corecta a cititorilor, dar mai ales a pacientilor care-si pot crea sperante desarte legate de alinarea suferintele lor. "Ca un medicament sa intre in Romania, in acest caz sativex, trebuie ca detinatorul punerii pe piata a acestuia sa doreasca acest lucru si sa depuna o cerere la Agentia Nationala a Medicamentului, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Dar legislatia noastra este pregatita sa primeasca acest medicament. Este vorba de Legea nr 339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope ce permite autorizarea extractului de cannabis, evident daca prezinta interes pentru medicina si este supus unui control strict (in Lege, la tabelul II, pozitia 18 este specificat "cannabis, rezina de cannabis, extracte si tincturi de cannabis)", explica farmacist Anca Crupariu.

In prezent, in Uniunea Europeana exista un singur medicament pe baza de extract de cannabis autorizat, respectiv sativex, un spray buco-faringian, al carui detinator de punere pe piata este din Anglia. Initial, medicamentul a fost autorizat in doua tari: Anglia si Spania. Dupa autorizarea in primele doua tari, potrivit legislatiei, procedura de autorizare se simplifica, durata reducandu-se la 90 de zile. Astfel, medicamentul a intrat in mai multe tari europene pe baza procedurii simplificate. La ora actuala, medicamentul este autorizat in aproape 15 tari europene, reprezentative din punct de vedere al dezvoltarii industriei farmaceutice (Austria, Germania, Belgia, Finlanda etc.).

Medicamentul are ca recomandare terapeutica spasticitatea in scleroza multipla, simptom neurologic legat de tonusul muscular. "In acest moment se desfasoara studii clinice pentru folosirea acestui medicament in cazul durerilor provocate de cancer. Producatorul doreste, la finalul acestor studii, ca sa extinda recomndarea terapeutica a medicamentului si la durerile in cancer", precizeaza farmacist Anca Crupariu.

In SUA, mai exista un medicament avand ca substanta activa din aceasta planta, prescris bolnavilor de cancer, inclusiv copiilor cu aceasta patologie, si bolnavilor cu SIDA. Este indicat pacientilor care fac chimioterapie contra starilor de greata si voma, precum si pentru stimularea poftei de mancare. In 2008, s-a inceput procedura de autorizare in Uniunea Europeana a acestui medicament, dar in 2011 s-a renuntat.