Magda Marincovici (Jurnalul National): In Romania, anual, 78.800 noi cazuri de cancer

"In multe spitale, chiar "universitare", aparatele de radioterapie sunt depasite", precizeaza dr Cristian Busoi, presedintele CNAS. Avem un numar insuficient de aparate de radioterapie si chiar si cele existente sunt invechite si nu mai fac fata solicitarilor. La aceasta situatie se adauga si numarul mic de medici radiologi si fizicieni care lucreaza cu aceste aparate, spune presedintele CNAS. O solutie ar fi centrele oncologice private. Dar - asa cum sublinia si presedintele CNAS - de aceasta solutie pot beneficia doar pacientii cu venituri considerabile, deoarece costurile acestor servicii in sistem privat sunt foarte mari si nu sunt decontate de CNAS. O alta solutie ar fi investirea in spitalele publice si serviciile de radioterapie sa fie gratuite. "La 1 august, odata cu rectificarea bugetara, se vor regandi toate programele de sanatate inclusiv subprogramul de radioterapie", a precizat presedintele CNAS. De asemenea, in prezent, multi bolanvi de cancer sunt lipsiti de consiliere psihologica si servicii paliative.
Exista si o veste buna. Dupa sase ani, in aceasta primavara va fi actualizata lista medicamentelor gratuite si compensate, prin introducerea a 130 de molecule noi dintre care aproape 20% sunt destinate pacientilor cu cancer. Problema o reprezinta accesul la tratamente. Anul 2013 s-a incheiat fara liste de asteptare. Dar, potrivit presedintelui FABC, Cezar Irimia, "listele s-au refacut, pacientii cu cancer asteptand sa intre pe tratament, in medie, intre cateva saptamani si cateva luni, in functie de boala oncologica de care sufera. La multi dintre acesti pacienti, boala progreseaza in perioada de asteptare si pacientul respectiv e scos din lista". Presedintele CNAS spune ca se ia in calcul numarul optim de pacienti in tratament pentru ca in 2014 sa nu avem liste de asteptare.
Se stie ca aceste tramente sunt scumpe. De aceea, sunt importante administrarea medicamentului care trebuie, pacientului care trebuie, cand trebuie pentru reducerea cheltuielilor. Cu ajutorul testelor genetice se pot rezolva aceste probleme. Dar aceste teste sunt foarte scumpe. Calculand in termeni de cost /eficienta, studiile arata ca, efectuarea acestor teste asigura administrarea de tratamente tintite cu eficienta sporita. In acest sens, dr. Busoi considera necesar cam in noul program de oncologie, sa fie introduse testele genetice. Potrivit raportului GLOBOCAN 2012, in tara noastra apar, anual, 78.800 cazuri noi de cancer, cu aproape 4.000 mai multe comparativ cu raportul din 2008.