Magda Marincovici (Jurnalul National): In curand, testarea pe oameni a primului vaccin pentru EBOLA
In Romania, s-a pus la punct un circuit special pentru izolarea si ingrijirea unui eventual caz de Ebola. In urm&atoarele saptamani, in Africa, va incepe testarea unui vaccin contra virusului Ebola pus la punct in Canada. Iar in SUA, un angajat al Spitalului Presbiterian din Texas a fost diagnosticat cu Ebola. Tot in acest spital, recent, un pacient cu Ebola a decedat.
Contaminarea cu virusul Ebola a unei infirmiere in Spitalul Carlos III din Madrid in timp ce ingrijea un pacient a declansat o adevarata psihoza in Europa. Specialistii spun ca este normal ca acest eveniment sa starneasca teama, deoarece ne-am dat seama ca virusul Ebola, desi loveste in plin populatia din Africa de Vest, iata a facut pasul in Europa. S-a motivat ca, in Spania, a fost o contaminare accidentala: infirmiera s-ar fi infectat de la manusi atunci cand si-a dat jos echipamentul de protectie. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", chiar sublinia recent, bazandu-se pe datele oficiale, ca in zona endemica peste 400 de cadre medicale s-au imbolnavit si 232 au decedat. Si vorbim despre personal medical care purta echipament de protectie. Ceea ce a condus la concluzia ca riscul de contaminare apare atunci cand personalul medical isi scoate echipamentul. Pentru a preveni acest pericol "am inceput sa facem exercitii cu personalul medical de dezbracare si imbracare a acestui echipament", spune prof. dr. Streinu-Cercel.
Da, Ebola este in Europa si poate ajunge in continuare in doar cateva ore de zbor cu avionul. De aceea, in aeroporturi s-au luat masuri speciale, inclusiv pe Aeroportul Otopeni. Totusi, comparativ cu Africa de Vest, tarile europene au sisteme de sanatate mai performante. Astfel, chiar daca in Europa s-ar mai confirma cateva cazuri, totusi, situatia ar putea fi gestionata mai riguros. In cazul persoanelor care revin din zone endemice sunt doua variante: cu si fara simptome. "In cazul pacientului fara simptome, el "este monitorizat foarte atent 21 de zile de la intoarcerea in tara. Daca prezinta cel mai discret simptom - febra, greata, diaree, varsaturi, eruptii cutanate - este internat imediat si izolat", ne explica prof. Streinu-Cercel. Pentru limitarea raspandirii virusului, la ora actuala, avem pus la punct un circuit "total separat de restul circuitelor din INBI "Matei Bals", cu conditii foarte bune, cu laboratorul dedicat acestui circuit", spune prof. Streinu-Cercel.
Iata SUA anunta al doilea caz de Ebola. Mai precis in Spitalul Presbiterian din Texas, spitalul unde recent a decedat Thomas Eric Duncan, primul pacient diagnosticat cu Ebola in SUA. Al doilea pacient, un b arbat, este un angajat al serviciilor sociale al Texas Health Presbyterian din Dallas. "Stiam ca este posibil un al doilea caz si ne-am pregatit pentru aceasta eventualitate", a declarat seful serviciilor de sanatate din Texas, David Lakey. Pacientul a prezentat febra inca de vineri seara. A fost izolat si supus investigatiilor, iar duminica s-a confirmat diagnosticul. Pana acum nu s-au dat publicitatii informatii privitoare la modul cum pacientul s-a contaminat.
La ora actuala, laboratoarele sunt intr-o cursa contra cronometru pentru a pune la punct vaccinul protector. In Canada, cercetatorii de la laboratorul national Winnipeg lucreaza in conditii extreme, respectiv de nivelul 4, nivelul cel mai inalt de securitate. Vaccinul contra Ebola (ZMapp) pus la punct aici este unul din cele doua considerate ca "promitatoare" de OMS. Pana acum, sapte pacienti occidentali au primit acest vaccin si s-au vindecat, dar alti 2 au decedat. In urmnatoarele saptamani vor incepe primele teste ale vaccinului canadian, in Africa. Si Rusia s-a inscris in aceasta cursa. Ministrul rus al Sanatatii, Veronika Skvortsova, a dat asigurari ca Rusia ar putea sa furnizeze trei vaccinuri contra Ebola in urmatoarele 6 luni.