Magda Marincovici (Jurnalul National): HIV Street Art, in Centrul Vechi
SFAT: o relatie de lunga durata presupune sex cu prezervativ 3 - 6 luni, teste pentru hepatitele B, C si HIV

Testati-va! Este mesajul campaniei nationale de informare si educare HIV Street Art, initiata de UNOPA in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" in conditiile in care intre 400 si 500 de cazuri noi de infectare cu HIV/SIDA sunt inregistrate anual la nivel national. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul INBI "Matei Bals", subliniaza ca persoanele care fac sex neprotejat, au parteneri sexuali multipli, sunt homosexuali, iau droguri injectabile, si-au facut tatuaje prezinta risc mai mare de infectare cu HIVB/SIDA.
Varsta pacientilor cu HIV este intre 20 si 40 de ani. Cei de 24 de ani sunt cei mai multi. 80% sunt din cauza actelor sexuale neprotejate. Sunt 50% femei si 50%, barbati"
Campania este conceputa intr-un mod original tocmai pentru a determina o modificare a comportamentului tinerilor. Astfel, la intersectia strazilor Lipscani cu Smardan, in Centrul Vechi al Bucurestilor, un spatiu extren de frecventat in special de tineri, pe cinci panouri se deruleaza o poveste. "Este o poveste. Cea a unei tinere infectate cu HIV! Aceasta poveste este transpusa, cu ajutorul graffiti, pe cinci panouri care ilustreaza etapele vietii unei tinerei: de la comportamentul cu multe riscuri, testarea, aflarea diagnosticului, stigmatizarea si autoizolarea si pana la acceptarea bolii si a tratamentului care o vor duce catre o viata normala, cu o familie fericita si cu copii sanatosi", spune Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.
"In acest moment arta stradala incepe sa-si spuna cuvantul si ceea ce ne dorim sa transmitem este un semnal cat se poate de clar, si anume ca HIV in momentul de fata reprezinta o infectie cronica, asociata cu o boala de lunga durata, care cunoaste un tratament bine pus la punct si care tratament genereaza o speranta de viata egala cu a unui pacient care nu este bolnav de HIV. Asta inseamna ca, daca o persoana se testeaza si este diagnosticata ca fiind pozitiva, are acces la servicii de sanatate de cea mai buna calitatea in Romania si, mai mult decat atat, poate sa isi formeze o familie, sa aiba copii sanatosi, sa duca o viata absolut normala. Asta cu o singura conditie: sa se testeze la timp. Testarea tardiva evident ca duce la compromiterea acestor deziderate", spune prof. dr. Streinu-Cercel. In prezent, avem aproximativ 10.000 de pacienti cu HIV, peste 8.000 in tratament. In ultimii 24 de ani, speranta de viata a celor infectati a crescut astfel incat avem pacienti diagnosticati la inceputul anilor ’90.
Campania a debutat la Bucuresti si va continua in alte orase, in zone pietonale cu trafic important.