Magda Marincovici (Jurnalul National) : Hipertensiunea la copii. Aproximativ 9% dintre adolescenti sufera de HTA cu consecinte severe, inclusiv scaderea capacitatii intelectuale

Fundatia Wings desfasoara o ampla campanie de informare asupra obezitatii, precum si un program de combatere a obezitatii infantile. Saptamana aceasta ne indreptam atentia asupra hipertensiunii arteriale (HTA), boala cronica caracterizata prin valori crescute ale presiunii arteriale. La copii mici, aceasta stare este deseori legata de alte afectiuni cum ar fi: boli cardiovasculare, de rinichi, tulburari genetice sau hormonale. La copii mai mari, mai ales la cei supraponderali, cauza exacta a HTA este deseori necunoscuta. Predispozitia unui copil de a dezvolta HTA depinde de cat de sanatos este modul sau de viata, de influente genetice, dar si de bolile de care acesta sufera. Aceasta boala isi poate avea "radacinile"" in copilarie si adolescenta asa cum arata unele studii, insa nu este suficient investigata si diagnosticata. Un studiu recent arata ca tensiunea arteriala crescuta afecteaza performanta mentala a copiilor.
HTA este clasificata fie ca HTA primara (esentiala) sau secundara. Circa 90%-95% dintre cazuri fac parte din categoria "HTA primare", ceea ce inseamna presiune arteriala crescuta fara a avea la baza o cauza medicala evidenta. Alte afectiuni la nivelul rinichilor, arterelor, inimii sau sistemului endocrin determina restul de 5%-10% dintre cazuri (HTA secundara).
HTA este un factor de risc major pentru cazurile de infarct miocardic (atac de cord), insuficienta cardiaca, anevrisme ale arterelor (de exemplu anevrism aortic), boala arteriala periferica si este cauza bolilor renale cronice. Chiar si o crestere moderata a valorilor tensiunii arteriale este asociata cu o speranta de viata mai redusa.
Modificarea obiceiurilor alimentare si a stilului de viata poate tine sub control presiunea arteriala si poate reduce riscurile asociate cu complicatii ale starii de sanatate. Cu toate acestea tratamentul medicamentos este deseori necesar pentru persoanele la care schimbarea stilului de viata nu are efectul dorit.
Fara un tratament adecvat, HTA la copii se poate mentine pe masura inaintarii in varsta. O complicatie comuna asociata cu HTA a este apneea de somn, care creeaza dificultati de respiratie in timpul somnului si sforait. Parintii trebuie sa fie atenti la somnul celor mici, mai ales daca acestia sunt supraponderali.
La fiecare control medical sau acordarea de ingrijiri medicale de rutina, se recomanda masurarea tensiunii arteriale la copiii de peste trei ani. Inainte de diagnosticarea unui copil ca fiind hipertensiv, tensiunea arteriala crescuta trebuie confirmata in cadrul vizitelor medicale. In cazul persoanelor cu varsta peste 18 ani, HTA este definita ca valoarea tensiunii arteriale sistolice si/sau diastolice, ce depaseste in mod constant valoarea acceptata ca fiind normala: 139 mmHg tensiunea arteriala sistolica, 89 mmHg tensiunea arteriala diastolica.

Semne si simptome

HTA este rareori simptomatica si, de obicei, este depistata in cursul examenelor medicale sau cand se solicita ingrijiri medicale pentru o problema de sanatate neinrudita. Unele persoane cu tensiune arteriala crescuta se plang de dureri de cap (in special in zona cefei si in cursul diminetii), precum si de ameteli, vertij, acufene (zgomot sau vajait in urechi), tulburari de vedere sau episoade de lesin.
Dieta bogata in sodiu e unul dintre cei mai importanti factori in declansarea HTA. Cu cat cantitatea de sodiu din alimente e mai redusa, cu atat sansele de aparitie a HTA sunt mai mici. Cu toate ca specialistii nu recomanda decat 200-1.000 mg de sodiu zilnic, avem tendinta de a sara alimentele de pana la 50 de ori mai mult. Peste 40% dintre pacientii diagnosticati cu HTA sunt sensibili sau foarte sensibili la variatiile concentratiei de sodiu. Pacientii cu HTA pot face doua mari modificari care sa ii influenteze pozitiv: sa diminueze cantitatea de sodiul si sa o creasca pe cea de magneziu si potasiu din dieta. Pentru ca totul sa functioneze normal, este recomandat un aport de potasiu si de sodiu de 5:1.
Mai multi factori influenteaza tensiunea arteriala: aportul redus de sare, consumul crescut de fructe si de alimente cu continut scazut de grasime. Putem tine sub control tensiunea arteriala prin dieta echilibrata nutritional, activitate fizica, mentinerea greutatii normale si evitarea bauturilor alcoolice.
In urma stabilirii diagnosticului de HTA, medicii incearca sa identifice cauzele pe baza factorilor de risc si a altor simptome. Incidenta HTA secundara este mai ridicata in cazul preadolescentilor, cauza fiind in majoritatea cazurilor o afectiune renala. HTA primara (esentiala) este mai des intalnita in cazul adolescentilor si prezinta mai multi factori de risc, inclusiv obezitatea si existenta unor antecedente familiale de HTA.

Recomandari
• Mentinerea greutatii corporale normale;
• Reducerea consumului de sodiu din alimentatie: '6 g de sare de bucatarie sau '2,4 g de sodiu pe zi);
• Practicarea cu regularitate a unei activitati aerobice cum este mersul alert: 30 minute zilnic;
• Limitarea consumului de alcool la cel mult 3 portii pe zi in cazul barbatilor si cel mult 2 portii pe zi in cazul femeilor;
• Regim alimentar bogat in fructe si legume: cel putin cinci portii pe zi;
• Modificarea eficienta a stilului de viata poate scadea tensiunea arteriala in aceeasi masura cu un medicament antihipertensiv. Combinarea mai multor modificari ale stilului de viata pot duce la rezultate chiar mai bune