Magda Marincovici (Jurnalul National): Hepatita C, vindecabila 100%
Pacientii si specialistii pledeaza pentru introducerea in lista de medicamente a terapiilor moderne
In privinta standardului de tratament in hepatita C avem o intarziere de 3 ani fata de standardul european. Conf. dr. Liana Gheorghe, sef de sectie in cadrul Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic al Institutului Fundeni, avertizeaza ca, in prezent, "asistam la inceputul unei noi ere in terapia hepatitei C, cea a terapiei orale, care nu mai presupune utilizarea interferonului". Este vorba de tripla terapie care asigura o rata de 100% vindecare in cazul pacientului cu hepatita C.
Dar, din pacate, pacientii romani cu hepatita C nu numai ca nu au inca acces la tripla terapie, ci sunt obligati sa se inscrie pe liste lungi de asteptare pentru a putea beneficia de tratament, in aceste conditii sansele lor de vindecare scazand sub 50%.
"In plus, nu exista o strategie nationala in ceea ce priveste hepatitele, un program national si nici un buget. Din pacate, introducerea noilor tratamente a fost amanata. Autoritatile pot gasi formule pentru ca sa acopere costurile noilor terapii. Pot negocia cu firmele care pot oferi reduceri de preturi in conditiile in care achizitioneaza medicatie pentru 1,6 milioane de pacienti, si nu doar 500.000, cati sunt in Germania", semnaleaza prof. dr. Oliviu Pascu, presedintele Comisiei de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Ministerului Sanatatii
Tripla terapie, pe care asociatiile pacientilor si specialistii si-o doresc cat mai repede introdusa in noua lista de medicamente gratuite si compensate, este una aparent scumpa. Deoarece calculele arata ca "au fost nenumarate cazuri de pacienti cu hepatita C care s-au vindecat in urma tratamentului cu tripla terapie si, astfel, acesti pacienti s-au putut reintegra foarte repede in societate si la locul de munca, nemaifiind o povara pentru sistemul de sanatate. In Romania, statul roman pierde in continuare foarte multi bani netratand pacientii cu terapiile inovatoare", spune prof. dr. Ioan Sporea, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie. Specialistii spun ca daca s-ar fi introdus tripla terapie, in acelasi interval de timp ar fi tratat cam 2.000 de pacienti. Romania este tara europeana cu cea mai mare prevalenta a hepatitelor. Statisticile OMS plaseaza Romania pe locul 4 la nivel mondial ca rata a mortalitatii cauzate de afectunile hepatice: 44,5 decese la 100.00 de locuitori, in conditile in care media europeana este de 15 decese.
Potrivit specialistilor, in ultimii trei ani li s-a asigurat tratament pentru hepatita de tip C unui numar de 5.300 de pacienti, cu un cost per pacient de aproximativ 12.000 de euro si cu o rata de raspuns de aproximativ 50%.
Potrivit datelor oficiale, in Romania sunt inregistrate 600.000 de persoane cu virusul hepatitic C si aproape un milion, cu virusul hepatitic B. Atentie! Toti specialistii spun ca, in realitate, numarul persoanelor infectate cu virusurile hepatitice B si C este mai mare.
Speranta acestor bolnavi, dar si a medicilor care ii au in ingrijire este una singura: in noua lista de medicamente compensate si gratuite care se afla in proces de actualizare sa fie introdusa si tripla terapie in hepatita C.