Magda Marincovici (Jurnalul National): Graunte de aur contra cancerului cerebral
Cancerele creierului, printre cele mai severe neoplasme, ar putea fi tinute sub control cu ajutorul unui tratament special cu "graunte" din aur. Doctorul Mark Welland de la St. Joh’s College din Cambridge (Marea Britanie) a descoperit o metoda capabila de a face mai eficiente tratamentele contra cancerelor celor mai dificile la ora actuala, respectiv glioblastomul. Acesta este un cancer al creierului extrem de agresiv. Descoperirea specialistului britanic consta in introducerea in profunzimea celulelor tumorale minuscule particule de aur, acoperite cu cisplatina, un medicament folosit in cadrul chimioterapiei. Aceasta combinatie injectabila "de aur terapeutic" ar putea avea efect de incetinire a multiplicarii si dezvoltarii celulelor maligne si de a le elimina in buna parte.
Experimentul a fost realizat pana acum la scara mica, pe esantioane umane de celule maligne, afectate de glioblastom. Cea mai frecventa si cea mai agresiva tumora cerebrala la adulti este reprezentata de glioblastomul multiform, caracterizat printr-o crestere rapida si prin capacitatea de a infiltra tesuturile adiacente, avand o rata medie de supravietuire de aproximativ 14 luni. Tratamentele actuale constau in interventia chirurgicala, radioterapie si/sau chimioterapie. Deocamdata eficienta acestei strategii terapeutice are o eficienta limitata asupra celulelor maligne si este insotita de efecte adverse majore. Paradoxal, dar tocmai aceste metode pot genera alte tumori. Pacientul cu creierul chinuit de un asemenea cancer acuza unele simptome care nu intotdeauna il duc cu gandul la aceasta boala. El acuza o presiune ciudata intracraniana sau in zona unde e formata tumora, durere de cap, varsaturi, tulburari vestibulare, crize epileptice etc. In privinta cauzelor cancerelor cerebrale, specialistii nu par sa le cunoasca foarte bine. Ei mentioneaza modificari genetice, istoricul familiei si, mai recent, vorbitul in exces la telefonul mobil.
Doctorul Mark Welland este convins ca aceasta dubla asociere dintr aur si medicamente anticancer reprezinta o formula avantajoasa: sporeste sansele de supravietuire a pacientului cu aceasta forma severa de cancer si contribuie substantial la distrugerea celulelor maligne. Colectivul de specialisti, coodornat de dr Welland, spune ca testele pe oameni ar putea debuta in 2016. Daca totul se deruleaza potrivit protocoalelor, atunci aceasta combinatie ar putea reprezenta tratamentul unor cancere cerebrale, diagnosticate in general dupa varsta de 50 de ani, mai mult la barbati decat la femei. "Noi am putea astfel sa dezvoltam o terapie contra glioblastomului si, in viitor, inclusiv contra altor forme de cancer", spune cu speranta doctorul Colin Watts, neurochirurg, implicat in acest studiu si citat de BBC. Aceasta descoperire de exceptie face obiectul unui articol publicat recent in revista de specialitate Nanoscale.