Magda Marincovici (Jurnalul National): Furia mareste riscul de infarct si atac cerebral
Mai expuse acestui pericol sunt persoanele cu suferinte cardiovasculare
In primele doua ore dupa o criza de furie, riscul de infarct miocardic se multiplica de cinci ori si riscul de ruptura a unui anevrism cerebral de sase ori. Mai expusi sunt pacientii care au probleme cardiovasculare.
De altfel, in mod constant, revistele de specialitate atrag atentia asupra crizelor cardiace declansate de socuri emotionale puternice. Mai nou, cercetatorii de la Harvard au analizat studiile publicate din 196 ce s-au preocupat de legatura intre accesele de furie si aparitia unui eveniment cardiovascular. "Nu exista o evaluare sistematica pentru compararea rezultatelor acestor studii sau pentru a verifica daca riscurile erau constantate si de aceeasi amplitudine pentru diferite accidente cardiovascualre, remarca profesorul dr. Elizabeth Mostofsky si colegii lui de la Universitatea Harvard in European Heart Journal.
Totusi, toate studiile analizate subliniaza ca, in comparatie cu celelalte momente ce au loc, nu exista unul cu risc mai mare de accident vascular ca perioada de doua ore ce urmeaza unei explozii de furie. Astfel, riscul de infarct miocardic creste de cinci ori, de rupere a unui anevrism cerebral (malformatie a unui vas de sange) de sase ori si riscul de a fi victima unui accident vascular cerebral ischemic, adica de obturare a unui artere cerebrale, se tripleaza.
Pentru a intelege mai bine, rezultatele trebuie nuantate, spun specialistii. In sensul ca, evident, amplitudinea riscurilor este in functie de "materialul" individului. Astfel, o tanara care are o stare de sanatate normala, care nu fumeaza, dar trece printr-un episod de maxima furie va prezenta un risc mai mic de accident vascular cerebral. In schimb, riscul de accident vascular cerebral se marest de cinci ori daca in acelasi episod emotional intens este antrenata o persoana cu suferinte coronariene.
Profesorul Mostofsky si colegii lui au calculat ca accesele de furie frecvente, cel putin cinci pe zi, ar provoca aproximativ 657 de accidente cardiace anual pentru un grup de 10.000 de pacienti considerati a fi cu risc cardiovascular ridicat.
Cercetatorii de la Harvard au descoperit, de asemenea, un studiu realizat pe persoane purtatoare de defibrilatoare implantabile care arata ca si intensitatea furiei joaca un rol important in aparitia unui accident cardiac. Un grup de 227 de pacienti au notat intamplarile care au precedat instalarea unei tulburari de ritm ventricular si care a declansat defibrilatorul lor. Rezultatul: riscul a fost de trei ori mai mare cand au fost in stare de suparare profunda si de 16 ori mai mare atunci cand acestia au fost de-a dreptul intr-o criza puternica de furie. Solutia e una pe cat de cunoscuta pe atat de imposibila: stapanirea de sine. Totusi, specialistii spun ca nu-i chiar atat de imposibil de atins daca facem ordine in stilul de viata: exercitii fizice zilnice, alimentatie echilibrata, mentinerea greutatii normale, renuntarea la tigara etc. Si daca diminuam riscul cardiovascular de baza prin tratament administrat corect pentru tinerea in frau a hipertensiunii, a nivelului ridicat de colesterol, pentru echilibrarea diabetului.