Magda Marincovici (Jurnalul National): Fumatoarele aduc pe lume baieti impotenti

Tabagismul maternal contribuie la intarzierea dezvoltarii intrauterine a fatului

In ultimele doua decenii, in medie, numarul spermatozoizilor dintr-un mililitru de sperma a scazut de la 80 de milioane la 60 de milioane, in prezent. Pornind de la aceasta realitate, la Congresul european al reproducerii umane si embriologiei de la Londra, specialistii participanti au formulat mai multe explicatii. Una dintre acestea se refera la efectele dezastruoase ale fumatului in cazul femeii insarcinate. Astfel, fumul de tigara contribuie, prin monoxidul de carbon (CO), la reducerea aportului de oxigen, ceea ce determina o incetinere a dezvoltării fatului, a organelor acestuia, in special a organelor de reproducere. Cercetarile de durata au demonstrat ca bebelusii adusi pe lume de mame fumatoare au sub greutatea normala la nastere. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii australieni au efectuat o ancheta pe termen lung: 2.900 de femei insarcinate au fost chestionate asupra stilului lor de viata, au fost consultate in timpul sarcinii. Apoi, pana la varsta de 20-22 ani, periodic a fost analizata spermograma băietilor nascuti de acestea. 423 de tineri au beneficiat pană la maturitate de un bilant complet constand in masurarea volumului testicular, analiza cantitatii si mobilitatii spermatozoizilor. Rezultatele arata ca aproximativ un tanar din sase din acest grup prezenta anomalii ale spermogramei, in sensul ca avea un volum seminal redus, un numar de spermatozoizi sub cel normal si cu mobilitate scazuta, raportat la criteriile definite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Un sfert dintre tineri aveau spermatozoizi cu multiple anomalii morfologice raportat la criteriile OMS. Cercetatorii au descoperit ca tabagismul maternal contribuie la intarzierea dezvoltarii fatului in perioada uterina si la afectarea potentei in cazul baietilor. Potrivit profesorului Roger Hart, coordonatorul studiului, mesajul principal este urmatorul: pentru ca organele de reproducere sa functioneze normal, este esential ca mama sa nu expuna fatul substantelor nocive din fumul de tigara.

La Congresul de la Londra consacrat reproducerii si embriologiei, cercetatorii au adus dovezi potrivit carora substantele chimice din mediul inconjurator si din alimente au si ele partea lor de vină in modul cum se dezvolta fatul. Dar aceasta nu este totul. Prof. Hart considera ca la fel de importanta este greutatea corpului in perioada copilariei si adolescentei. Astfel, riscul de a avea probleme de potenta mai tarziu este mai mare in cazul băietilor supraponderali sau obezi. De asemenea, la maturitate, barbatul va fi scutit de problemele legate de potenta daca nu fumeaza si nu se drogheaza.