Magda Marincovici (Jurnalul National): Feriti-va de melanom, cel mai agresiv cancer de piele!

Oricine este expus riscului de melanom, cea mai agresiva tumoare maligna care se dezvolta rapid cu metastaze la cap si oase, avertizeaza profesorul doctor George Sorin Tiplica, seful Clinicii Dermatologie 2, Spitalul Colentina. Totusi, mai expuse riscului de melanom sunt persoanele tinere, care au rude de sange cu melanom sau alte forme de cancer, au peste 50 de alunite pe tot corpul, expunerea la soare genereaza rapid arsuri ale pielii, au avut arsuri solare in copilarie.
Profesorul Tiplica spune ca melanomul, diagnosticat in faze incipiente este curabil. Pentru aceasta avem la indemana criteriile ABCDE. Astfel, prof. Tiplica spune ca trebuie sa consultam de urgenta dermatologul atunci cand observam ca o alunita devine asimetrica (A), are o bordura (B) franjurata, culoarea in mozaic (C) de la brun inchis, albastru, chiar rosu, creste in diametru (D) peste 6 mm (diametrul unui creion), si evolueaza (E) rapid. Dintre aceste criterii, ultimul, respectiv (E) evolutia rapida este cel mai sensibil, care, atarna greu in precizarea diagnosticului.
Prin aceasta supraveghere este posibila surprinderea modificarilor. Acest aspect este esential, deoarece la o grosime a tumorii de 0,76 mm rata de supravietuire la cinci ani este de 95%, iar la 1,5 mm grosime, aceasta rata se reduce la 50%.
In tara noastra, incidenta si mortalitatea prin melanom sunt in crestere continua.
In clinica sa, in 1994, prof. Tiplica a diagnosticat aproximativ 12 cazuri de melanom, pentru ca in ultimii ani numarul acestora sa se dubleze
Vestea buna ar fi ca melanomul chiar poate fi depistat printr-o simpla inspectare periodica a tegumentelor: fata, zona dintre degete, chiar si in talpa si sub unghii, pe spate. La barbati, melanomul este mai frecvent pe toracele posterior, iar la femei, la nivelul gambelor.
Profesorul Tiplica mai subliniaza ca nici o crema fotoprotectoare nu ne protejeaza 100% de efectul ultravioletelor (UV). Ca acest creme sunt diferentiate: creme de protectie contra UVA (raze cu energie mica, dar care patrund in profuzimea pielii), contra UVB (raze cu energie mare, dar care patrund putin in piele). Si ca, atentie, efectul UV este cumulativ.