Magda Marincovici (Jurnalul National) : Ebola, saptamanal, 10.000 de noi cazuri!

ONU avertizeaza ca febra hemoragica poate invinge daca nu este stopata raspandirea virusului
Febra hemoragica Ebola a atins o rata de deces de 70% in trei dintre cele 5 tari din Africa Vest, a anuntat doctorul Bruce Aylward, adjunctul directorului general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Este vorba de Liberia, Sierra Leone si Guineea. Epidemia continua sa se extinda in zona Africii de Vest si este posibil ca, din luna decembrie, sa se inregistreze intre 5.000 si 10.000 de noi cazuri saptamanal, potrivit dr. Bruce Aylward.
Febra hemoragica Ebola este o boala cu o rata de deces foarte mare, in special in focarul epidemic. De altfel, OMS a avertizat ca rata de deces poate ajunge la 90%.
Mai grav este ca numarul cazurilor reale ar fi cu 1,5 ori mai mare decat cel comunicat oficial in Gunieea, de doua ori mai mare in Sierra Leone si de 2,5 ori mai mare in Liberia. ONU a anuntat ca si-a propus ca obiectiv esential, pentru franarea raspandirii epidemiei, ca, pana la 1 decembrie, sa asigure 70% dintre inmormantari in conditii de siguranta, stiut fiind ca inclusiv contactul direct cu decedatul poate sa provoace contaminarea cu virusul Ebola. Iar in aceste zone din cauza unor obiceiuri specifice legate de inmormantare exista riscul real de contaminare mai ales pentru rudele decedatului. In acelasi sens, ONU va participa cu forte proprii la izolarea a 70% dintre persoanele suspecte ca ar fi contaminate cu virusul Ebola. "Este un obiectiv ambitios. Raspandirea geografica a epidemiei este o piatra de incercare", a subliniat dr. Bruce Aylward. Potrivit acestuia, este cu adevarat prematur sa afirmam ca epidemia este tinuta sub control bazandu-ne doar pe faptul ca, in unele zone din cele trei tari extrem de afectate, se inregistreaza o oarecare scadere a ritmului de extindere a epidemiei. "Sunt urcusuri si coborasuri", ne previne dr. Aylward. Pe de alta parte, seful misiunii ONU a tras un puternic semnal de alarma declarand ca Ebola este pe punctul de a castiga cursa si ca, daca nu stopam virusul acum, ne vom confrunta cu o situatie total noua, pentru care nu avem nici un plan.
In SUA
Psihoza Ebola se extinde la Texas. Aici s-au inregistrat decesul unui american infectat in Liberia si de la o infirmiera a contractat teribilul virus. Iata ca s-a confirmat al doilea caz de contaminare, pacienta fiind tot o infirmiera. si toate aceste evenimente au loc in acelasi spital, respectiv Health Presbyterian Hospital din Dallas. Nu degeaba se spune ca pe culoarele spitalului sufla un vant de panica legat de o eventuala raspandire a virusului care a provocat aproximativ 4.447 de decese, in principal in Africa de Vest.
La noi
Autoritatile tulcene au inceput demersurile pentru identificarea rudelor celor noua tulceni care se afla in Sierra Leone. Rudele vor fi informate cu privire la riscurile la care se expun in cazul in care persoanele aflate in statul african afectat de Ebola reusesc sa ajunga la domiciliile lor fara sa fie monitorizate de autoritatile sanitare.
"Persoanele suspectate vor fi transportate la Institutul "Matei Bals". La Serviciul Judetean de Ambulanta avem pregatite o ambarcatiune si o autospeciala destinate expres cazurilor cu mare risc de contaminare. La sectia Contagioase din Spitalul Judetean exista o camera rezervata pentru izolarea eventualilor pacienti, dar nu cred ca va fi cazul, pentru ca acestia vor fi transportati la Bucuresti", a declarat sefa Directiei de Sanatate Publica, Laurentia Militaru.