Magda Marincovici (Jurnalul National): Ebola a pasit in Europa
In premiera, o infirmiera a luat virusul Ebola de la un pacient internat intr-un spital din Madrid
Autoritatile spaniole au anuntat ca o infirmiera a luat virusul Ebola de la un pacient aflat intr-un spital din Madrid. Sotul infirmierei si alte trei persoane au fost spitalizate, deoarece prezinta risc major de boala. Iar Franta nu exclude ca, in urmatoarele 18 zile, sa fie in situatia de a anunta un eventual caz de Ebola. Asadar Ebola a pasit in Europa!
O infirmiera spaniola care nu a calcat vreodata in Africa a contractat virusul Ebola. Ea a facut parte din echipa care a asigurat ingrijirea medicala a celor doi bolnavi repatriati in Spania din Liberia. Acesta este primul caz de Ebola contractat in Europa de un pacient care nu a calatorit in Africa. Infirmierea a fost spitalizata la sfarsitul saptamanii trecute. Ieri dimineata, comisia europeana a cerut Spaniei clarificari pentru depistarea faliei din sistemul sanitar spaniol care a permis contaminarea. Pana acum se stie ca infimierea are 44 de ani, este casatorita, nu are copii si munceste de peste 15 ani la Spitalul Carlos III din Madrid, ne informeaza ziarul spaniol El Pais. Infirmierea a facut parte din echipa medicala care s-a ocupat de cei doi misionari spanioli repatriati in Spania in august si, respectiv, in septembrie, dupa ce au contractat virusul Ebola in Africa. Se stie ca ambii misionari au decedat.
Potrivit Reuters, primele simptome ale infectiei au aparut in 30 septembrie, dar infirmierea a apelat la serviciul de urgenta abia sase zile mai tarziu, cand ea a revenit din concediu. Infirmiera a facut doua teste pentru confirmarea diagnosticului de infectie Ebola. La ora actuala, starea de sanatate a pacientei este stabila, dar prezinta febra. Ea primeste ingrijire medicala intr-o unitate speciala a Spitalului Alcorcon de la marginea Madridului. Se pare ca au fost inventariate vreo 30 de persoane cu care aceasta a intrat in contact. Ieri, Reuters anunta ca trei dintre aceste persoane, printre care sotul infirmierei, sunt spitalizate, deoarece sunt prezinta risc major.
La fel de importanta ca vindecarea pacientei este si aflarea modului cum a contractat infirmierea virusul Ebola. Ministrul spaniol al Sanatatii, Ana Mato, anunta, la inceputul acestei saptamani, ca se deruleaza o ancheta care sa raspunda la aceasta chestiune. Infiermiera a fost in contact de doua ori cu unul dintre misionarii afectati de Ebola: o data cand acesta era in viata si a doua oara, la decesul acestuia. Acest episod a declansat o ampla polemica in Spania in privinta echipamentului de protectie purtat de personalul medical care intra in contact cu pacienti afectati de Ebola. Se pare ca infirmiera ar fi purtat o uniforma de nivelul 2 de protectie in loc de una de nivelul 4.
Pe de alta parte, ieri, presa franceza anunta ca, potrivit unui model de propagare a virusului febrei hemoragice Ebola, care afecteaza in prezent Africa vestica, Franta se plaseaza in esalonul doi al tarilor in functie de riscul de boala. Astfel, potrivit acestui scenariu, in urmatoarele 18 zile, Franta ar putea sa se confrunte cu primul caz de Ebola. Mai trebuie spus ca primul pacient diagnosticat cu Ebola pe teritoriul SUA se afla in continuare in stare grava.