Jurnalul National : 64% dintre studentii unei singure universitati de medicina vor sa plece din tara (Autor : Magda Marincovici)

Lipsa respectului pentru profesia de medic, dificultatile financiare si lipsa oportunitatilor de educare si perfectionare sunt principalele motive pentru medicii tineri parasesc tara, reiese din studiul ISRA Center, realizat in 2012. Pentru stoparea plecarii din tara si rezolvarea lipsei de personal medical Consiliul Investitorilor Straini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, au lansat campania "De profesie: medic in Romania". Campania are ca scop descurajarea exodului personalului medical, fenomen cu consecinte severe in primul rand asupra starii de sanatate a romanilor. Cu cei peste 14.000 de medici care au parasit tara din 2007 pana in prezent, Romania are o rata a migratiei doctorilor de 9% in timp ce media europeana este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor romani la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialisti, iar media celorlalte tari europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC si CMR realizate in 2011 si 2012 arata ca 64% dintre studentii uneia dintre cele mai mari universitati de medicina din Romania, respectiv 60% dintre medici intentioneaza sa paraseasca tara.
La ora actuala, potrivit CMR, judetele Calarasi si Giurgiu au cel mai mare deficit de medici specialisti - un medic la 1.000 de locuitori -, Ialomita si Tulcea cu 1,1, respectiv 1,2 medici la 1.000 de locuitori. "Suntem in discutii pentru o decizie extraordinar de importanta pentru Romania: sa ducem in subordinea universitatilor spitalele clinice, astfel incat acolo sa se desfasoare un proces integrat intre pregatire, munca si realizarea actului medical. Cred ca in cativa ani un asemenea proces se va vedea atat in imbunatatirea modului in care se realizeaza serviciile medicale pentru pacienti cat si in cresterea increderii si satisfactiei medicilor in sistemul sanitar romanesc", precizeaza ministrul Eugen Nicolaescu.