Magda Marincovici (Jurnalul National): Doi americani contaminati cu virusul Ebola au acceptat testarea unui vaccin

Un vaccin experimental contra virusului Ebola la om este pregatit pentru testare, au anuntat cercetatorii americani. Dar sunt cercetatori care sunt nelinistiti de graba de a fi omologat acest vaccin. Focarul de virus Ebola, care a provocat deja sute de decese in Africa vestica, ar putea fi limitat de acest vaccin. Virusologii americani au declarat ca totul este pus la punct pentru inceperea testelor acestui vaccin experimental pe om daca studiul de faza I, prevazut pentru luna septembrie, isi dovedeste beneficiile. Scopul principal al acestui vaccin este de a imuniza cadrele medicale, cele mai expuse riscului transmiterii si contaminarii cu virusul Ebola, incepand cu 2015. Faptul ca, la ora actuala ne aflam intr-un moment de criza declansata de acest virus agresiv, procesul de testare a vaccinului experimental a fost mult accelerat. Experimentele pe animale sunt pe punctul de a se finaliza si Institutul National American al Bolilor Infectioase a precizat pentru AFP ca a inceptul discutiile cu laboratoarele farmaceutice. Chiar profesorul Peter Piot, unul dintre descoperitorii virusului Ebola in 1976, a declarat ca este favorabil studiilor clinice derulate in regim de urgenta.
Dar si cercetatorii canadieni au anuntat ca au obtinut si ei rezultat bune in aceeasi directie. Ei sustin ca sunt foarte aproape de producerea unui vaccin care ar putea tine piept epidemiei Ebola, dupa teste concludente pe maimute.
Dar aceasta accelerare a ritmului general de derulare a studiilor nu este agreata de multi specialisti. Herve Raoul, director de cercetare al Institutului National al Sanatatii (Inserm) din Franta, are intrebari privitoare la aspectul etic legat de folosirea unui vaccin pe baza rezultatelor de faza I intr-un studiu clinic. De fapt, aceasta faza nu este destinata decat evaluarii eventualelor efecte de toxicitate ale vaccinului si mai putin eficienta lui. Herve Raoul intreaba, de asemenea, daca vaccinarea generala are sens dat fiind numarul persoanelor infectate in mod obisnuit.
In timp ce un studiu clinic de faza I pentru un viitor vaccin contra virusului Ebola este prevazut pentru luna septembrie, un ser secret, realizat in SUA, se pare ca a salvat doi bolnavi americani, contaminati cu virusul ucigas. Canalul CNN a lansat aceasta informatie, citand o sursa competenta. Cei doi americani care au acceptat sa intre in aceste teste sunt doctorul Kent Brantly si asistenta Nancy Writebol, contaminati cu virusul Ebola pe cand ingrijeau bolnavi in Liberia. Ei au fost contactati de reprezentanti ai Institutelor Nationale pentru Sanatate din SUA pentru a li se propune un tratament experimental numit Zmapp. Potrivit Associated Press, acest medicament contine anticorpi care amplifica efoturile sistemului imunitar de a se lupta cu virusul Ebola. In regim de urgenta, Banca Mondiala a deblocat 200 milioane de dolari pentru ajutorarea principalelor trei tari africane afectate de epidemia Ebola - Guineea, Liberia si Sierra Leone - care deja se apropie de 900 de decese. De cand a fost descoperit virusul, in urma cu 40 de ani, aceasta epidemie de Ebola este considerata de departe cea mai grava. Potrivit ultimului bilant al OMS arata astfel: 887 de decese din 1.603 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 358 in Guineea, 255 in Liberia, 273 in Sierra Leone. Aceasta finantare va fi dirijata spre actiuni pe termen scurt de sustinere medicala, dar spre actiuni de durata de sustinere economica si sociala a tarilor afectate.