Magda Marincovici (Jurnalul National): Diabeticii ar putea scapa de injectiile cu insulina

Doug Melton si Peng Yi sunt doi cercetatori de la Universitatea Harvard care au descoperit un hormon, betatrofina, care va simplifica tratamentul diabetului.
Betatrofina, un hormon identificat de doi cercetatori de la Institutul Harvard Stem (HSCI) ar putea revolutiona tratamentul diabetului tip 2, facand aproape inutila injectia cu insulina de care depind acesti bolnavi. Doug Melton, co-director la HSCI si doctorandul sau Peng Yi sunt autorii acestei descoperiri. Cercetarile lor, efectuate pe rozatoare, demonstreaza ca betatrofina, un hormon existent in mod natural in organismului omului, multiplica foarte mult celulele pancreatice beta secretoare de insulina. Noile celule nu produc insulina decat daca organismul are nevoie de aceasta, permitand astfel o reglare naturala a secretiei de insulina. Cei doi cercetatori au pornit de la ideea efectuarii unei injectii saptamanale, lunare sau, si mai bine, anuale, ca fiind suficienta pentru tratamentul pacientilor care in prezent trebuie sa faca trei injectii cu insulina zilnic. "Ideea noastra este relativ simpla. Acest hormon este transferat suferindului de diabet tip 2 si el va produce mai multe celule secretoare de insulina ceea ce va determina incetinirea daca nu chiar intreruperea evolutiei diabetului", explica Doug Melton.
Desi cei doi cercetatori si-au orientat studiul spre utilizarea betatrofinei exclusiv de catre persoanele diagnosticate cu diabet tip 2, totusi ei nu exclud posibilitatea de a extinde aceasta terapie si la persoanele suferinde de diabet tip 1. Important pentru acesti pacienti este faptul ca hormonul ar putea multiplica numarul celulelor beta si incetini progresia acestei boli autoimune dupa diagnosticarea ei.
Trebuie precizat ca testele clinice s-ar putea derula relativ rapid, respectiv in 3-5 ani. Doua laboratoare au semnat deja un acord cu biroul de dezvoltare tehnologica al Universitatii Harvard. Studiul cercetatorilor Doug Melton sit Peng Yi a fost prezentat pe site-ul revistei Cell si este proiectat sa apara in editia din 9 mai, pe print a prestigioasei reviste, se mai precizeaza in comunicatul elaborat de Harvard Stem Cell Institute.
Diabetul este un dezechilibru de asimilare, folosire si stocare a zaharurilor furnizate de alimentatie. In timpul digestiei, o parte din alimentele pe care le mancam sunt transformate in zahar, considerat un carburant indispensabil pentru buna functionare a celulelor organismului nostru. Insulina, hormon secretat de pancreas, este cea care regleaza cantitatea de zahar stocata sau "arsa" la nivel celular. Dupa ce a trecut de peretii intestinelor, zaharul intra in circuitul sangvin, determinand cresterea glicemiei. Acest semnal este detectat de niste celule speciale ale pancreasului, respectiv celule beta. Potrivit OMS, la nivel global sunt aproximativ 350 de milioane de persoane suferinde de diabet, iar numarul acestora este in crestere, pana in 2030 estimandu-se sa ajunga la 550 de milioane.