Magda Marincovici (Jurnalul National): Degeraturi si hipotermie
In ambele cazuri primul ajutor incepe cu transportarea victimei intr-un spatiu cald si uscat

Au fost spitalizate si primele persoane cu degeraturi si hipotermie. In majoritatea lor sunt cazuri sociale. Totusi, medicii atrag atentia ca expunerea indelungata la ger reprezinta un factor de risc chiar si pentru persoanele sanatoase, in special pentru copii, persoane in varsta si bolnavi cronici. Fata, urechile, degetele de la maini si de la picioare sunt cele mai expuse degeraturilor. Trebuie sa stim ca sub temperatura de minus 10 grade Celsius, la care se mai adauga si viscolul, tesuturile noastre pot fi rapid afectate de degeraturi. In aceasta perioada, vorbim despre degeraturi usoare si nu de cele severe care se instaleaza dupa o lunga perioada de de stat imobilizat in ger si viscol.
In cazul degeraturilor usoare, pe zonele afectate pielea se coloreaza in galben-gri, apoi devine rosie, apar leziuni dureroase, partile afectate sunt amortite, prezinta furnicaturi, usturime si, treptat, isi pot pierde sensibilitatea.
Indiferent de gradul degeraturii, important este primul ajutor. El debuteaza cu transportarea persoanei intr-un loc uscat si cald si indemnarea acesteia de a-si misca degetele degerate si apoi ascunderea lor sub brate. Este gresita expunerea zonelor degerate la surse de caldura puternice (calorifer, soba, apa fierbinte), sa le frecam cu zapada. Trebuie sa mai stim ca, dupa ce pielea se inroseste, pot aparea vezicule, moment in care se impune consultarea medicului. Unguentele si tincturile pot fi benefice, dar numai cu recomandarea medicului. De asemenea, tot medicul va stabili daca e cazul folosirii unor remedii naturiste.
Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii centrale a corpului sub 35 grade Celsius, in conditiile in care valoarea normala a temperaturii corpului uman este intre 36 si 37 grade Celsius. In cazul unei persoane descoperite in aceasta situatie, primul ajutor consta in degajarea cailor respiratorii, resuscitare cardiorespiratorie, daca se impune, masajul fiind mai dificil, deoarece toracele este rigid. Revenirea la temperatura normala se face prin transportarea pacientului intr-un spatiu cald, acoperirea lui cu paturi subtiri, care sa formeze straturi succesive. Daca e necesar, pacientul va fi bagat in apa calda (40 de grade Celsius) si i se va da sa bea ceaiuri caldute, in nici un caz alcool. Dupa primul ajutor, pacientul va fi transportat la spital.