Magda Marincovici (Jurnalul National): Contraceptivul Cilest retras de la distribuitor

Contraceptivul Cilest - comprimate de 0,250 mg/0,035 mg - a fost retras de pe piata, la nivel de distribuitor angro, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Potrivit purtatorului de cuvant al ANMDM, farmarcist Anca Crupariu, "contraceptivul se va gasi in farmacii pana la epuizarea stocului, tinandu-se seama ca nu este vorba de o problema de sanatate publica si ca riscul ca femeia sa ramana insarcinata este foarte redus".
Aceasta decizie a fost luata "ca urmare a informatiei primite prin intermediul sistemului de alerta rapida atat de la Autoritatea competenta din Belgia, cat si de la detinatorul autorizatiei de depunere pe piata (Johnson & Johnson d.o.o.)". Au fost retrase toate seriile fabicate din ianuarie 2011 pana in prezent. Retragerea de pe piata a acestui contraceptiv se efectueaza in aproximativ 30 de tari unde este distribuit, inclusiv in state membre ale Uniunii Europene.
Fabricantul a recunoscut si si-a asumat faptul ca exista o problema de calitate si chiar daca este minora a decis "retragerea voluntara".
In luarea acestei decizii ANMDM a tinut seama de faptul ca fabricantul din Belgia a depistat "o problema de calitate la unele serii de produs (rezultat in afara specificatiilor la parametrul timp de dizolvare a uneia dintre cele doua substante active din compozitia medicamentului)" . Este un defect de calitate care "ar putea conduce la o diminuare a efectului contraceptiv", se precizeaza in comunicatul ANMDM. Concret: s-a observat ca una dintre substantele active se dizolva mai lent, adica dupa 30 de minute, se dizolva aproximativ 67% in loc de 70%.
De altfel, se pare ca acest risc este scazut, "deoarece comprimatul se administreaza o singura data pe zi si, in plus, analiza efectuata de companie in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012, a aratat o scadere a numarului de raportari primite, in ceea ce priveste lipsa eficacitatii si aparitia sarcinii", se specifica in comunicatul ANMDM.
Deoarece exista posibilitatea ca acest medicament sa nu fie disponibil pe piata o anumita perioada, ANMDM recomanda pacientelor care utilizeaza Cilest comprimate sa consulte medicul pentru prescrierea unui alt tratament.