Jurnalul National: Varsatul de vant la adult: (Autoare : Magda Marincovici)
Angelina Jolie a lipsit de la premiera ultimului ei film, Unbroken, din cauza varicelei. Si a procedat ca la carte, deoarece, chiar daca e o boala a copilariei, specialistii spun ca varicela la adult inseamna, de multe ori, complicatii severe.
Dupa dubla ablatie mamara pentru prevenirea cancerului de san, Angelina Jolie a anuntat ca va lipsi de la premiera ultimului sau film deoarece un virus din familia herpesurilor, resposabil de varicela, o obliga sa stea izolata. Varicela (varsatul de vant), infectie extrem de contagioasa, provocata de virusul varicelo-zosterian, este foarte frecventa la copii inainte de 12 ani si, uneori, ii poate afecta si pe adulti. Boala se manifesta cu febra moderata, durere de cap, stare de oboseala, eruptii cutanate specifice, sub forma de vezicule si cruste, pe piept sau la radacina parului, pe picioare si brate, dar si pe fata, asociate cu mancarime. La copii, boala se vindeca fara sechele (cu conditia sa se evite mancarimea chiar daca e extrem de suparatoare).
Nu acelasi lucru se intampla la adulti. In aceste cazuri, principala complicatie a varicelei este pneumonia variceloasa, care presupune tratament antiviral administrat rapid, deoarece evolutia poate fi fatala, in special la persoanele cu sistemul imun slabit sau la marii fumatori. In principiu, aceasta boala o facem o data in viata. Asadar, Angelina Jolie nu a facut varicela in copilarie si, iata, a fost diagnosticata recent. Dar, indiferent cand am facut varicela, toti cei care am trecut prin aceasta boala, pastram in corp virusul in stare latenta, ascuns in ganglioni. Este posibil ca, intr-o buna zi, virusul sa se trezeasca, mai expusi acestui pericol fiind persoanele cu sistemul imun slabit. Virusul paraseste ganglionul si urmeaza traseul unui nerv, marcandu-l cu vezicule. Cu cat pacientul este mai in varsta, cu atat, prin reactivarea virusului, boala este asociata cu sechele mai severe si mai dureroase. Virusul poate afecta si nervul optic provocand tulburari de vedere. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National Matei Bals, avertizeaza ca la adulti, varicela da forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul si poate avea simptome de pneumonie sau encefalita. De asemenea, specialistul atrage atentia ca a crescut usor numarul persoanelor cu zona zoster, boala provocata exact de virusul aducator de varicela la copil. Zona zoster se transmite foarte repede de la adult la copil, in cazul in care acesta nu este vaccinat contra varicelei.