Jurnalul National: Nicotina si mentolul ucid plamanii. Tigarile cu arome reprezinta o modalitate de ademenire a adolescentilor sa fumeze (Autoare: Magda Marincovici)
Medicii americani atrag atentia ca menta din tigari nu este o simpla aroma. Dimpotriva, combinatia dintre nicotina si mentol ar fi, potrivit medicilor americani, devastatoare pentru plamani, potrivit Society for Neurosciences. Introducereea mentolului ar diminua iritarea bronsiilor resimtita de fumatori dupa fiecare tragere in piept si in consecinta acestia inhaleaza chiar mai multa nicotina si alti gudroni. Impreuna cu echipa sa de la Georgetown University Medical Center din Statele Unite, doctorul Kenneth Kellar a plecat de la o constatare simpla: noi stim ca pastilele de mentol calmeaza durerea de gat. Scopul studiului dr Kellar a fost sa determine cum actioneaza mentolul atunci cand el este asociat cu o substanta iritanta, asa cum este nicotina. Mai precis, care este actiunea tigarilor mentolate.
Doctorul Kellar a tinut seama, evident, de numeroasele studii realizate pe aceasta tema. Si, treptat, dr Kellar a constat doua aspecte esentiale. Primul, in Statele Unite, tigarile mentolate se bucura de un real succes mai ales printre afro-americani. Al doilea, la aceasta categorie de populatie, se observa ca rata cancerelor pulmonare este mai mare, comparativ cu celelalte categorii de populatie. Si, evident, s-a pus intrebarea: tigarile cu aroma de mentol reprezinta cauza?
In curand, interzise in Europa
Asociat cu nicotina, mentolul reduce senzatia de iritare proprie fumatorului, estimeaza dr Kellar. Cu fiecare fum tras in piept, fumatorul inhaleaza mai mult fum si introduce in profunzimea plamanilor mai multe substante toxice. Este o constatare care mai are nevoie de studii pentru a fi confirmata sau infirmata. Principala cale pentru aceasta este studierea functiei unuia dintre principalii receptori nicotinici.
In Franta, inca din 2009, a fost interzisa comercializarea tigarilor cu aroma de vanilie. In schimb, cele cu aroma de mentol sunt inca autorizate, desi sunt catalogate ca fiind o poarta deschisa spre tabagism. Totusi, noua directiva anti-tabac, adoptata la 26 februarie anul acesta, prevede interzicerea lor, dupa o perioada de retragere progresiva de patru ani, adica nu inainte de 2018-2020.
Doctorul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului national Stop fumat, expert pentru controlul tutunului in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, considera extrem de periculoase tigarile cu arome, in special cu aroma de mentol. Studiile clinice, realizate pe tigarile care au aroma de mentol, au aratat ca acestea sunt mai periculoase decat cele normale, care nu contin niciun fel de aroma. Datele cercetarilor au aratat ca aceste tigari contin cu o substanta cancerigena in plus fata de cele clasice, explica dr. Magdalena Ciobanu. De asemenea, specialistul nostru subliniaza ca tigarile aromate reprezinta o capcana pentru adolescenti, ademeniti astfel sa se apuce de fumat. La noi, un roman din patru este dependent de nicotina.