JURNALUL NATIONAL: Cercetatorii danezi atrag atentia asupra claritromicinei, deoarece ar putea mari riscul de deces cardiac (Autoare: MAGDA MARINCOVICI)

Un antibiotic prescris in tratamentul infectiilor bacteriene curente, cum sunt anginele si bronsitele, este suspectat ca ar mari riscul de deces cardiac, potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana (miercuri) in editia online a revistei medicale British Medical Journal (BMJ), reluat de mai multe publicatii. Cercetatorii danezi, autorii acestui studiu, subliniaza ca este o suspiciune, ca riscul ramane mic si ca retetele medicale nu trebuie modificate pana ce rezultatele acestui studiu nu sunt confirmate de alte studii. Este vorba de claritromicina, medicament produs de un laborator farmaceutic american de generice. Acesta este un antibiotic din familia macrolidelor, derivat din eritromicina, folosit in special in tratamentul infectiilor respiratorii si de piele, dar si pentru eradicarea Helicobacter pylori, bacterie implicata in aparitia ulcerelor gastrice.
Cercetatorii mai studiaza si roxitromicina, un alt antibiotic din familia macrolidelor, prescris, de asemenea, in tratamentul infectiilor respiratorii si cutanate. Ei au analizat aproape cinci milioane de tratamente cu antibiotice, administrate intre 1997 si 2011, unor pacienti danezi, cu varste intre 40 si 74 de ani: 4,3 milioane de pacienti tratati cu penicilina V, 588.000, cu roxitromicina si 160.000, cu claritromicina. Analizand cele 285 de decese inregistrate in perioada administrarii acestor tratamente, cercetatorii au ajuns la concluzia ca claritromicina este legata de riscul crescut de deces cardiac: un risc de aproape 76% mai mare comparativ cu penicilina V. Acest risc se diminueaza dupa terminarea tratamentului. In schimb, in cazul roxitromicinei, nu a fost stabilita o diferenta a riscului nici in timpul, nici dupa finalizarea tratamentului.

Prudenta

Cercetatorii danezi spun ca acesta este primul studiu de amploare privitor la siguranta asupra inimii a antibioticelor din clasa macrolidelor. De asemenea, ei insista asupra faptului ca, desi riscul absolut este foarte mic, numarul total al deceselor de natura cardiaca potential evitabile "nu este neglijabil" in masura in care claritromicina este unul dintre antibioticele "cele mai folosite in mod curent in numeroase tari". Trebuie adaugat ca sunt si cercetatori care au dovedit prudenta in privinta interpretarii rezultatelor acestui studiu. "Atat timp cat rata de deces este mica, nu cred ca avem motive de neliniste", spune Kevin McConway, profesor de statistici aplicate. Mike Knapton, de la Fundatia Britanica a Inimii, este de parere ca riscurile asociate cu claritromicina, in cazul pacientilor care au probleme cardiace, sunt deja cunoscute. Tocmai de aceea, Mike Knapton este de parere ca medicii trebuie sa fie o data in plus prudenti atunci cand prescriu un antibiotic