Fisuri in coltul gurii. Iritatii pe piele. Bubite pe obraji. Furnicaturi in picioare. Crampe musculare

Vitaminele sunt substante indispensabile bunei functionari a organismului. In concentratii mici, vitaminele sunt prezente in numeroase procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Principala sursa de vitamine pentru organism o reprezinta alimentele. Din pacate, noi mancam din ce in ce mai multe alimente procesate care ne aduc din ce in ce mai putine vitamine. Cand ne lipsesc vitaminele, organismul lanseaza niste semnale. Iata cinci semne care ne avertizeaza ca organismul nostru sufera din cauza lipsei unor vitamine.

1. Fisuri in colturile buzelor

Aceste fisuri sunt insotite de durerea in colturile buzelor, care poate fi intensa, mai ales atunci cand mancam si bem. Este semn ca avem o carenta de fier, zinc si de vitaminele B3, B2 si B12.
Solutia: Sa mancam carne de pasare, ton, oua, stridii, scoici, arahide, linte, brocoli, ardei rosu, varza.

2. Eruptie pe piele

Initial pe fata si apoi in alte zone anatomice pielea se descuameaza si este uscata. De asemenea, acest simptom poate fi asociat cu caderea alarmanta a parului. Aceste simptome se traduc printr-o lipsa de vitamina B8, substanta care se gaseste mai ales in alimente bogate in avidina, proteina prezenta in albusul crud.
Solutia: Mancati oua fierte, avocado, ciuperci, varza, soia, nuci, fragi si banane.

3. Bubite (papule) pe obraji, brate, coapse si fese

Acest simptome trebuie sa ne duca cu gandul la o carenta de acizi grasi esentiali si de vitaminele A si D.
Solutia: Surse bune de aceste elemente sunt laptele si produsele lactatele, ficatul, ouale si pestele gras. Dar si expunerea corecta la razele solare. Pentru vitamina A, este recomandat sa mancam salata, legume colorate cum sunt morcovii, rosiile, ardeii rosii etc. Iar pentru vitamina D, suplimente alimentare.

4. Furnicaturi si amorteala in maini, picioare, care se extind si in alte zone ale corpului

Sunt cateva simptome ce evidentiaza ca organismul are nevoie de vitaminele B9, B6 si B12, in legatura cirecta cu nervii periferici. Aceste simptome pot fi asociate si cu anxietate, deprsie, anemie, surmenaj, dezechilibre hormonale.
Solutia: Sa facem exces de spanac, sfecla, caise, oua, scoci, midii, stridii si carne de pasari de curte.

5. Crampe musculare mari in picioare si spate

Pentru a evita crampele musculare, este important sa verificam daca avem necesarul din toate sarurile minerale. Magneziul este cel mai implicat in aparitia crampelor musculare. De altfel, carenta de magneziu este una dintre cele mai frecvente. Dar responsabile de aceste crampe mai pot fi si alte substante cum ar fi potasiul sau calciul. Atentie! Crampele sunt provocate nu de lipsa sarurilor minerale, ci de un dezechilibru al acestora.
Solutia. O alimentatie variata si bogata in fructe si legume: banane, migdale, alune, cirese, mere, brocoli, spanac.

xxx

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne avertizeaza ca e foarte important sa avem o alimentatie variata, bogata in fructe, legume, lactate, care contin vitamine naturale. De asemenea, sunt indicate carnea, mai ales de pasare crescuta natural, la curte, si pestele gras. Astfel, vom fi protejati de infectii, anemii, stari de oboseala si de depresie.