Magda Marincovici (Jurnalul National): Celule suse pot regenera muschiul inimii afectat de infarct

Celule suse "inteligente" folosite pentru a repara o inimă afectată de un atac de cord. Este o cale studiată de mai bine de un deceniu care, treptat, ar putea deveni un tratament valabil in perspectiva anului 2016. Autoritatea Americana pentru Sanatate (FDA) a dat unda verde Cardio3 BioSciences, o societate biofarmaceutica belegiana, de efectuare a testelor tratamentelui C-Cure pe un lot important de pacienti. Este un remediu administrat in insuficienta cardiaca de origine ischemica, alt fel spus in cazul unei inimi ce a trecut printr-un infarct.
Testele din faza a III-a reprezinta cel mai avansat punct in domeniul terapiilor celulare pentru bolile cardiace, ce ar putea permite evitarea solutiei transplantului de cord.
Cardio3 este deja testat in mai mult tari europene.
Informatiile privitoare la 500 de pacienti vor fi colectate si se spera ca ele vor confirma rezultatele obtinute in testele pe loturi mici, prezentate anul trecut in revista stiintifica American College of Cardiology.
C-Cure se bazeaza pe o tehnologie, spusa cardiopoietica", apartinand profesorilor Andre Terzic si Atta Behfar de la Mayo Clinic (Minnesota). Primul avantaj al acestei terapii, numite autologa, este ca elimina riscurile respingerii imunitare. Celule suse mature sunt prelevate din propria maduva osoasa a pacientului, apoi sunt programate in vitro pentru a deveni celule cardiace. Celulele cardioreparatoare (600 milioane prin administrare) sunt injectate in miocard cu ajutorul unui cateter special. Aceasta operatie nu necesita chirurgie cardiaca. Cateterul este ghidat prin ecografie, este inserat in artera femurala sub o usoara anestezie. Celule injectate sunt capabile de a regenera tesutul necrozat.