Jurnalul National: Gripatul tuseste, are dureri in gat, cel cu Ebola vomita, are diaree, hemoragii si ambii bolnavi au febra mare (Autoare: Magda Marincovici)
Cateva simptome sunt comune gripei sezoniere si febrei hemoragice Ebola, ceea ce poate crea panica si confuzie. In acest sens, Centrul american de control si preventie a bolilor(CDC) a lansat o campanie de informare cu scopul de a veni in sprijinul populatiei pentru a face o diferentiere corecta intre cele doua boli.
Ideea acestei campanii de informare a fost sustinuta de faptul ca sfarsitul lunii octombrie marcheaza inceputul sezonului gripal.
De asemenea, aceasta campanie de informare mai este sustinuta si de faptul ca despre virusul Ebola se vorbeste la timpul prezent atat in America cat si in Europa. Pentru a face diferenta, CDC propune evidentierea simptomelor specifice celor doua patologii. Daca suferiti de tuse, dureri in gat sau de o congestie nazala, este vorba de gripa. Ebola nu este asociata cu aceste simptome. In schimb, Ebola se manifesta cu stari de voma si de diaree in primele trei-sase zile de la contaminarea cu virusul care provoaca febra hemoragica. Pacientii au stare generala alterata, de slabiciune. De asemenea, ei au dureri de stomac si, in unele cazuri, echimoze si sangerari inexplicabile. Si persoana gripata, si cea cu virusul Ebola prezinta febra mare.
Sunt diferente si in privinta modului de transmitere a celor tipuri de virusuri. Virusurile gripale se transmit pe calea aerului de la o persoana contaminata la alta, atunci cand tuseste sau stranuta. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sangele sau fluidele biologice ale persoanei contaminate. Transmiterea se face, in principal, prin piele sau mucoase in timpul contactului direct cu fluide biologice sau secretii, cum sunt: voma, saruri, urina, sperma etc., apartinand persoanei infectate. Este important de subliniat ca doar pacientii contaminati si care prezinta simptomele bolii sunt susceptibili de a transmite virusul. Aceste simptome se manifesta in intervalul 2-21 de zile de la expunerea virala. In acest stadiu, bolnavul contagios este extrem de slabit astfel incat, probabil, nu prea calatoreste, riscul de transmitere a bolii fiind redus.
In cadrul acestei campanii de informare, CDC atrage atentia ca, preocupati mai mult de virusul Ebola, sa subestimam riscurile gripei. Chiar daca gripa este considerata o boala usoara, comparativ cu Ebola, totusi trebuie luata in serios, mai ales in cazul copiilor, varstnicilor si persoanelor cu sistemul imun afectat. Este motivul pentru care medicii recomanda cu mai multa putere ca altadata vaccinarea tuturor persoanelor, incepand cu bebelusii de sase luni. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa sezoniera afecteaza, in fiecare an, la nivel global, aproximativ cinci milioane de persoane si provoaca, printre acestea, 500.000 de decese.