Jurnalul National: Cancer "adormit" cu virusul rujeolic (Autoare: Magda Marincovici)
O pacienta cu mielom multiplu, salvata cu o doza uriasa de virus rujeolic modificat genetic
O femeie in varsta de 49 de ani, suferinda de cancer al maduvei osoase in faza terminala, este in remisie completa dupa ce i s-a administrat o doza foarte mare de virus rujeolic, modificat genetic. Episodul a avut loc in Statele Unite, in Mayo Clinic Rochester, unde activeaza peste 3.000 de medici si cercetatori.
Pacienta, Stacy Erholtz, o americanca de 49 de ani , a fost diagnosticata cu mielom multiplu incurabil, un cancer al maduvei osoase. Din nefericire, toate tratamentele care i s-au aplicat au esuat pana cand Stacy Erholtz a ajuns la medicii de la Mayo Clinic. Ei au decis sa-i mai dea o ultima sansa acestei paciente. Medicii au numit terapia lor "ultima sansa", deoarece de la un cap la altul este un experiment, care, deocamdata, a dat rezultate incurajatoare doar la animal. Este si motivul pentru care cercetatorii de la Mayo Clinic au declarat-o pe Stacy Erholtz "pacienta numarul unu".
Terapia contra cancerului de la Mayo Clinic consta intr-o perfuzie administrata timp de o ora. Astfel, prin bratul stang al pacientei, se difuzeaza in organism o doza imensa de virus rujeolic, care a fost modificat genetic, in sensul de a ataca direct celulele maligne si numai pe acestea. Atentie, doza uriasa administrata putea fi folosita pentru a vaccina zece milioane de persoane. In timpul acestui experiment, medicii americani au trecut prin mai multe stari, povesteste in Le Figaro profesorul Stephen Russel, care a coordonat acest studiu. Neliniste, neincredere, entuziasm. Neliniste legat de curajul acestui experiment. Neincredere privitor la rezultatele acestuia. Entuziasm in privinta sperantelor pentru acesti pacienti, explica profesorul Russel.
Sase luni de la tratamentul experimental, pacienta este in remisie completa. O a doua pacienta, suferinda de mielom multiplu, a beneficiat de acelasi tratament. Cele doua paciente aveau in comun nu numai boala, ci si faptul ca nu mai raspundeau la nici o terapie. Si ambele au trecut prin mai multe recaderi ale bolii, se mai precizeaza in studiul publicat in revista Mayo Clinic Proceedings. Din pacate, in cazul celei de-a doua paciente rezultatele sunt modeste. Investigatiile imagistice, efectuate la sase luni de la tratament, aratau reluarea procesului de evolutie a cancerului. In schimb, la pacienta numarul unu, Stacy Erholtz, rezultatele bune ale experimentului s-au mentinut si volumul tumorii de aproximativ trei centimentri in diametru cu tendinte de marire s-a micsorat foarte mult.
Dar si asa profesorul Russel refuza sa vorbeasca despre vindecare in cazul cancerului in acest stadiu. "Este un pas important in aceasta directie, dar nu am vindecat pe nimeni", concluzioneaza prof. Russel. Mielomul multiplu este un cancer al sangelui, caracterizat prin inmultirea haotica a plasmocitelor (celule sanguine care produc anticorpi) si producerea in cantitati anormale de imunoglobuline.