Alimentatia dezechilibrata, stilul de viata, abuzul de antibiotice, imunizarile repetate sunt factori care explica cresterea numarului pacientilor cu boli inflamatorii intestinale (BII), avertizeaza prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie. "Cu cat traim mai mult potrivit stilului de viata occidental cu atat suntem mai expusi riscului de BII. Astfel, in zona Bucurestilor si a Transilvaniei, BII si cancerul de colon sunt mai frecvente" , subliniaza prof. dr. Diculescu. BII sunt afectiuni cronice ale tractului gastrointestinal, autoimune, mai frecvente fiind boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica. BII se caracterizeaza prin alternanta perioadelor active cu cele de remisie. BII inseamna dureri abdominale, stare de oboseala, pierderea in greutate, diaree zile si saptamani la rand sau scaune cu hemoragie etc. "Indemnul meu catre toti pacientii care au aceste simptome este sa se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect si o schema de tratament adecvata fiecaruia", spune prof. Diculescu.
Reputatul gastroenterolog insista asupra capcanei in care sunt prinsi in special tinerii. Ei sunt atrasi de restaurantele cu bucatarii exotice. Evident nu de acolo vine boala, ci din stilul de alimentatie diferit de obiceiurile noastre alimentare.
Totusi, pana acum medicina inca nu a descoperit toti factorii care declanseaza BII. Conform estimarilor, in Romania, in 2013, numarul total al persoanelor cu BII este de 5-10 ori mai mare comparativ cu 2002. Din totalul de 5.000 de pacienti cu BII doar 20% figureaza in registrele nationale. Dar iata ca sunt si vesti bune pentru acesti pacienti. Daca in urma cu un deceniu erau una-doua solutii, acum sunt multe, important fiind sa fie aplicate la timp. De asemenea, importante sunt informarea pacientului, diagnosticul si tratamentul corecte. In acest sens, pacientii cu BII sunt increzatori ca in noua lista de medicamente vor fi introduse noi molecule care sa-i ajute sa aiba o viata normala. In cadrul campaniei "Doar optimismul e contagios!" a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) , patru tineri cu BII, Maria, Razvan, Ana-Maria si Raul, au impartasit experinta lor in volumul "Autografe pe curcubeu". Volumul mai cuprinde interviuri cu medici gastro-enterologi care descriu dificultatile bolii si solutiile de tratament recomandate pacientilor. Rozalina Lapadatu, presedintele APAA, spune ca prin aceasta carte, "aratam ca se poate lupta cu BII si ca pacientii pot avea din nou o viata normala, daca nu renunta si urmeaza tratamentul corect si adecvat".