Jurnalul National: Alianta Pacientilor Cronici da in judecata statul roman (Autaore: Magda Marincovici)
Alianta Pacientilor Cronici din Romania a dat in judecata statul roman in trei procese diferite pentru nerespectarea dreptului pacientilor la sanatate, garantat prin Constitutie. Procesele au fost demarate in luna mai si se afla acum in desfasurare. Procesele sunt:
- Declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene sa solutioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate si gratuite in maxim 180 de zile;
- Demararea unei actiuni in instanta pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa actualizeze lista medicamentelor compensate;
- Demararea unei Ordonante Presedintiale prin care 7 pacienti care sufera de boli cronice, membri ai APCR, solicita autoritatilor sa le puna la dispozitie tratamentul inovator prescris de medic care este esential pentru supravietuirea lor si care nu are alternativa pe lista deja existenta a medicamentelor gratuite si compensate.
,,Au trecut 6 ani, peste 2000 de zile de cand ne luptam cu bolile noastre si pierdem razboi dupa razboi pentru ca nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi sanse reale la viata. Sunt 6 ani de cand discutam cu autoritatile, de cand tragem semnale de alarma si tot atatia ani de cand autoritatile au ales sa ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanta sa-si indrepte atentia catre noi si sa ne raspunda solicitarilor noastre de a avea acces la medicamente de ultima generatie", precizeaza Cezar Irimia, presedinte Aliantei Pacientilor Cronici din Romania. Comparativ cu Romania unde lista nu a mai fost modificata de sase ani, Bulgaria a actualizat-o de patru ori in doi ani.
Secretarul de Stat din Ministerul Sanatatii Razvan Vulcanescu a declarat pentru Jurnalul National ca : ' Se lucreaza la o noua metoda de evaluare a medicamentelor pentru noua lista de compensate si gratuite. Noua lista nu va mai fi una care sa nu poata fi modificata timp de sase ani ca actuala lista, ci va fi una perfectibila in beneficiul pacientilor. Daca vechea lista nu a fost modificata sase ani, acum schimbam paradigma, in sensul ca lista va fi modificata in functie de noile medicamente aparute, care s-au dovedit eficiente. Noua lista de medicamente compensate si gratuite va fi finalizata in toamna. Deja am aprobat 17 medicamete pentru boli foarte rare. Saptamana viitoare, dupa intalnirea cu misiunea FMI care se va afla la Bucuresti, se va finaliza mecanismul de evaluare a medicamentelor si din data de 10 iunie se va intra in procesul de transparenta decizionala, in dezbatere publica '.