Magda Marincovici (Jurnalul National) : Bebelusi veniti pe lume obezi. Cauze: diabetul mamei sau greutatea acesteia inainte sau in timpul sarcinii

Un bebelus care la nastere are peste 4 kilograme este declarat supraonderal si cu risc major de obezitate. Si, potrivit statisticilor la nivel global, numarul acestor bebelusi este in crestere. Recent, in Germania s-a inregistrat nastere unui prunc de 6,1 kg, in Columbia, de 7 kg, in Indonezia, de 8,7 kg. Pentru a stabili talia fatului, la ecografie sunt masurate diametrul sau circumferinta capului, perimetrul abdomenului si lungimea femurului. Dar aceasta examinare ofera date cu o precizie relativa, marja de eroare osciland intre 10% si 15%. "Ultima ecografie e realizata in luna a saptea de sarcina. Dar in ultimele doua luni de sarcina, bebelusul ia cel mai mult in greutate, precizeaza pentru Le Figaro, profesorul doctor Francois Goffinet, seful serviciului de obstetrica de la Maternitatea Port-Royal din Paris. A duce o sarcina cu un bebelus supraponderal reprezinta o situatie de risc care presupune o supraveghere speciala. Dar nu intotdeauna un fat supraponderal impune o nastere prin cezariana, insa reprezinta solutia daca bebelusul are peste 5 kg. In cazul bebelusilor masivi, nasterea pe cale naturala (vaginala) este asociata, frecvent, cu complicatii atat pentru copil (asfixie, fractura de clavicula sau de brat, leziuni craniente etc.) cat si pentru mama (risc de hemoragie, ruptura de perineu sau, pe termen lung, probleme de incontinenta, coborare de organe).

Sunt mai multe cauze care explica de ce un bebelus inca din pantecele mamei are peste greutatea normala. Una dintre aceste cauze este diabetul mamei. Daca femeia insarcinata este suferinda de diabet, copilul pe care-l poarta este hranit de un sange cu o concentratie mare de zahar. Organismul va reactiona producand mai mult insulina, care este si un hormon al cresterii, ceea ce va provoca o dezvoltare accentuata a fatului. Potrivit prof. dr. Goffinet, diabetul mamei este la originea a aproximativ 20% dintre bebelusii masivi. Acelasi este mecanismul si in cazul mamei care face diabetul in timpul sarcinii (diabet gestational) sau daca femeia era diabetica atunci cand a ramasa gravida. Un al factor de risc este greutatea femeii inainte si in timpul sarcinii. Astfel, daca in perioada sarcinii femeia ia in greutate peste 20 de kilograme, creste riscul de a aduce pe lume un bebelus de peste 4 kg. De asemenea, bebelusi supraponderali sunt mai freventi la mame care ele insele au fost in aceeasi situatie la nastere, la femei care raman gravide la varsta de peste 38 de ani. Bebelusii veniti pe lume dupa termen si cei de sexul masculin sunt mai expusi riscului de depasire a greutatii normale. Un bebelus supraponderal este expus mai multor riscuri. Pe termen scurt, bebelusul nascut de o mama suferinda de diabet trebuie atent monitorizat, deoarece el prezinta risc de hipoglicemie. Daca creierul copilului nu este alimentat corespunzator cu glucoza, sunt posibile leziuni neuronale si handicap sever. Totusi, pe termen lung, un bebelus supraponderal nu inseamna neaparat ca va fi un tanar obez sau diabetic.