Jurnalul National: Angina, paduchi si scabie in gradinite, scoli si licee
Cauza? Spalatul pe maini frecvent, cu multa apa si sapun inca nu a devenit un obicei
(Autor: Magda Marincovici)

Angina. Pediculoza. Micoze. Varicela. Scabie. Boala diareica acuta. Scarlatina. Hepatita virala. Sunt principalele boli infectioase descoperite la copii aflati in crese, centre de plasament, gradinite, scoli generale, licee, scoli profesionale si de ucenici din mediul rural si urban, potrivit unui raport al Directiei de Sanatate Publica si Control din cadrul Ministerului Sanatatii. Raportul a fost intocmit pe baza datelor transmise de medicii de familie din mediul rural si de cabinetele de medicina scolara din mediul urban.
Angina (inflamatie infectioasa in zona faringelui, amigdalelor) ocupa primul loc in tabloul bolilor depistate. Au fost gasiti 14.797 copii cu aceasta afectiune, 11.050 (74,68%) din mediul urban si 3.747 (25,32%) din mediul rural. Cei mai multi copii depistati cu angina au fost cei din gradinite, scoli generale si licee. Dintre cazurile de angina depistate, 137 (0,93%) au fost angina cu SH, 130 in mediul urban si 7 in mediul rural.
Pe locul al doilea in acest top se plaseaza pediculoza (contaminare cu paduchi). Au fost identificati, 5.625 de copii: 3.621 (64,37%) din mediul urban si 2.004 (35,63%) din mediul rural. Dupa tratamentul cazurilor de pediculoza, la un nou control au mai fost gasiti 1.292 copii (22,97%) cu pediculoza. "Paduchii se raspandesc usor, mai ales prin contactul direct cu persoana infestata sau cu obiecte ce au fost folosite de persoane infestate cu acesti paraziti. Este total gresit sa credem ca doar persoanele murdare si/sau copiii nespalati au paduchi. Acesti paraziti se simt la fel de bine in parul curat ca si in cel nespalat. Paduchii au nevoie doar de sange pentru a se hrani. Orice copil poate lua paduchi si nu este o rusine, dar este o atitudine iresponsabila sa ascundem aceasta problema si in acest mod sa-i expunem pe cei din jur pericolului de se infesta", ne atrage atentia prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals"
Micozele ocupa locul trei intre bolie depistate. Dintre 1.199 copii bolnavi depistati, 900 sunt din mediul urban, respectiv 75,06%.
Locul al patrulea revine varicelei, cu 622 copii depistati, dintre care 496 (79,74%) in mediul urban si 126 (20,26%) in mediul rural. Conferentiar doctor Monica Luminos, sef de sectie la Institutul "Matei Bals", spune ca varicela este mai frecventa la copiii mici care iau boala de la cei mai mari care nu au fost vaccinati contra virusului varicelo-zosterian.
Scabia ocupa locul al cincilea, cu 192 copii, dintre care 108 (56,25%) in mediul rural. La un nou control, au mai fost gasiti 67 copii, majoritatea din mediul rural. In ordine, se plaseaza boala diareica acuta la 104 copii (87 in mediul urban si 17 in mediul rural), scarlatina la 13 copii toti de la orase, 4 cazuri de heptita virala si 2 cazuri de rubeola.
Conf. dr Monica Luminos subliniaza ca principala cauza a acestor boli infectioase extrem de contagioase o reprezinta lipsa igienei.
Pentru ca toate aceste boli sunt provocate de bacterii, virusuri, ciuperci, care se transmit foarte usor, daca spalatul pe maini cu apa din belsug si sapun ori de cate ori copiii merg la toaleta sau mananca nu a devenit inca un obicei.
Raportul mai constata ca "in mediul urban indicele de depistare este mai crescut decat cel din mediul rural, respectiv de 72,80% fata de 27,20%". Tocmai aceasta diferenta foarte mare este alarmanta. Intrucat, asa cum se stie, in satele izolate, multi copii fac bolile pe picioare, fara a fi consultati de medic si fara a fi inclusi in vreun raport. Ceea ce poate insemna ca, in mediul rural, numarul real al copiilor cu aceste boli cu impact asupra sanatatii publice este mai mare.
Conf. dr. Luminosu subliniaza ca aceste boli pot fi prevenite prin respectarea regulilor de igiena personala; grija parintilor de a duce copilul la medicul de familie in cazul suspiciunii de boala; implicarea medicului de scoala in depistarea acestor boli.