Magda Marincovici (Jurnalul National): Alimentele care maresc riscul de Alzheimer

Evitati ouale si sunca prajite la micul dejun, gratarul si cartofii prajiti la pranz
Substantele toxice care se gasesc in cantitate apreciabila in alimentele prajite cresc riscul de aparitie a maladiei Alzheimer, sustine un grup de specialisti de la University College London. In vizor sunt baconul si sunca, dar si ouale prajite, burgeri, unele preparate de patiserie... Toti stim ca alimentele bogate in grasime si zahar sunt gustoase, dar sunt hipercalorice si ii pun in mare dificultate pe cei care care sunt pofticiosi, dar au si probleme cu kilogramele in plus.

Dar iata, s-a dovedit ca aceleasi alimente contribuie in mare masura la aparitia dementiei specifice maladiei Alzheimer. Echipa profesorului doctor Derek Hill de la University College London a publicat recent un studiu care ne recomanda sa limitam consumul de alimente bogate in glicotoxine, deoarece sporesc riscul de diabet si declinul cognitiv. Alimentatia dezechilibrata, bogata in zahar (glucoza), si unele modalitati de preparare, mai ales prin prajire, provoaca sporirea glicotoxinelor (proteinelor glicate) in sange. Acest proces de fixare a moleculelor de glucoza pe unele proteine contribuie la imbatranirea tesuturilor si favorizeaza unele boli. Acest mecanism a fost observat in cadrul unor experimente efectuate in laborator pe rozatoare. Rozatoarele, care au primit alimente cu concentratie mare de glicotoxine, au prezentat primele semne legate de diabet, modificari periculoase la nivel cerebral si simptome specifice maladiei Alzheimer.

In cazul oamenilor, consumul in exces de alimente bogate in glicotoxine a provocat probleme de memorie si alte tulburari

cognitive. In plus, s-a mai observat o rezistenta la insulina, ce deschide calea diabetului. Aceste observatii au facut obiectul unui articol aparut in Proceedings of the National Academy of Sciences, care sugereaza necesitatea modificarii obiceiurilor alimentare care ne pun sanatatea in pericol: evitarea alimentelor care contin multe grasimi si zahar si inlocuirea acestora cu fructe si legume proaspete, prepararea alimentelor prin fierbere, in aburi si mai putin prin prajire sau la gratar. Pana la acest studiu se stia ca preparatele fast-food, cartofii, alunele, painea, carnea, legumele prajite etc. contribuie la aparitia bolilor digestive, chiar a unor forme de cancer. Asadar, cu ouale ochiuri, la micul dejun, si cu friptura la gratar cu cartofi prajiti la masa de pranz ar trebui sa ne delectam mai rar.