Magda Marincovici (Jurnalul National): Alimentatia dezechilibrata, tabagismul, excesul de alcool provoaca scaderea cantitatii si calitatii spermatozoizilor

Excesul de dulciuri se alatura celorlalti factori care provoaca infertilitate in cazul barbatilor, sustine un articol publicat in Daily Mail. Articolul ajunge la concluzia ca o alimentatie dezechilibrata, cu multe dulciuri (dar si cu multe grasimi si sare) afecteaza in mod considerabil calitatea spermei. Acest articol poate fi un raspuns care i-ar putea lamuri pe multi barbati de varsta medie care se intreaba de ce au probleme de fertilitate. Pentru ca multi barbati pun aceasta problema pe seama excesului de alcool sau a multor nopti nedormite in perioada studentiei, pe poluare, tabagism etc. Evident, toti acesti factori sunt implicati in acest fenomen. Dar acestor factori li se alatura mai nou si abuzul de dulciuri.
De altfel, in ultimii ani, numeroase studii au fost interesate de ce numarul spermatozoizilor si fertilitatea masculina sunt in scadere. Astfel, un amplu studiu efectuat in Franta arata ca, in medie, la un barbat de 35 de ani, in 17 ani, numarul spermatozoizilor a scazut de la 73,6 milioane/ml la 49,9 milioane/ml.
Infertilitatea masculina este asociata adesea cu tulburari de depresie care marcheaza atat barbatul cat si relatia de cuplu a acestuia. De asemenea, cantitatea si calitatea spermei reprezinta un barometru al starii generale de sanatate a barbatului. Un studiu publicat anul trecut in revista Human Reproduction arata ca, atunci cand soarecii masculi au avut o dieta bogata in grasimi, au aparut probleme de fertilitate. Si efectele dietei cu multe grasimi se rasfrang inclusiv asupra descedentilor: copii si chiar nepoti infertili.
Prof. dr. Sheena Lewis de la Queen‘s University Belfast spune ca un barbat produce, in medie aproximativ 500 milioane de spermatozoizi la o ejaculare, cu mult peste necesarul reproducerii. Chiar daca s-ar reduce la jumatate cantitatea de spermatozoizi, barbatul nu ar fi in pericol de infertilitate. Deoarece calitatea, nu cantitatea conteaza cu adevarat, sustine prof. dr. Lewis. Pe de ala parte, trebuie sa recunoastem totusi ca scaderea cantitatii de spermatozoizi dovedeste ca ceva nu merge.
"Relatia dintre alimentatie si fertilitatea masculina este interesanta, iar acum avem dovezi convingatoare ca barbatii care consuma mai multe fructe si legume proaspete au o calitate mai buna a spermei", avertizeaza Allan Pacey, presedintele Societatii Britanice de Fertilitate.
Dr Simon Fischel, specialist in fertilitate, este convins ca "traim intr-o lume toxica". Si cand spune aceasta, Fischel ia in calcul si oferta extrem de diversificata de dulciuri procesate, care au in compozitie multe, multe substante chimice. Si faptul ca alte substante chimice se gasesc chiar in ambalajele acestor dulciuri.