Mariustuca.ro / Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst, Jennifer Aniston, Victoria Beckham au slabit si si-au redobandit buna dispozitie cu ajutorul dietei alcaline (Autoare: Magda Marincovici)
Dieta alcalina este noua tendinta in materie de sanatate si buna dispozitie, adoptata de Gwyneth Paltrow, Kirsten Dunst, Jennifer Aniston sau Victoria Beckham. Dieta realizeaza acel echilibru acido-bazic necesar bunei functionari a organismului. Metoda alcalina sau regimul acido-bazic consta in a face in asa fel incat sa-i asiguri organsmului un pH care sa-i permita sa functioneze la capacitate maxima si sa evite diverse tulburari sau boli. PH-ul se masoara de la 1 la 14, idealul situandu-se la 7,4 (7 este considerat neutru).
Or, corpul nostru are de suferit din cauza aciditatii provocate de unele alimente, cu atat mai mult daca abuzam de acestea: carne, peste, dulciuri, alimente preparate industrial, alcool, cafea, cereale rafinate... Atunci organismul este nevoit sa apeleze la rezervele de minerale, aceasta fiind explicatia demineralizarii, proces care pregateste terenul osteoporozei.
Aciditatea excesiva favorizeaza, de asemenea, incetinirea metabolismului, o stare de oboseala accentuata, dezechilibru al florei intestinale, tulburari ale sistemului nervos... Refacerea echilibrului acido-bazic permite corpului sa elimine mai bine toxinele, sa aiba o digestie mai buna, sa reduca tulburarile digestive si sa-si redobandeasca starea de buna dispozitie.
Pentru a sti care este pH-ul exact, trebuie sa faceti un test cu bandeleta, achizitionat din farmacie. Se poate testa saliva, dar rezultatul este mai putin precis, deoarece este influentat de alimentele absorbite. Testul de urina este cel mai precis, deoarece indica modul in care rinichii elimina aciditatea. Este recomandat sa fie efectuat dimineata.
Pentru a afla de ce creste aciditatea in organism, trebuie sa stim ca alimentele ingerate elibereaza reziduuri fie acide, fie bazice. In aceste conditii, este extrem de important ce si cum mancam. A manca foarte repede, cantitati mari (sau dimpotriva, insuficient), la ore inadecvate, a sari peste unele din mesele principale sunt greseli care faciliteaza aparitia aciditatii. Dar si alti factori care nu au legatura cu alimentatia pot contribui la sporirea aciditatii. Acesti factori sunt: stresul, tulburarile de somn, poluarea, activitatea sportiva intensa, varsta inaintata...
Principalele semne care indica faptul ca organismul sufera din cauza aciditatii sunt: oboseala, lipsa de tonus, balonari, predispozitie de a face mici infectii, dar si unele probleme la nivelul gingiilor sau halena.
Interesant este ca nu toate alimentele cu gust acid sunt acidifiante. De exemplu, lamaia are o actiune alcalinizanta asupra organismului atunci cand este digerata. Alimentele cele mai acidifiante sunt carnea, alcoolul, cafeina, zaharul, uleiurile rafinate, produsele lactate fermentate alimentele din faina rafinata (painea alba, biscuitii...) si alimentele industriale care contin aditivi. Acide, dar intr-o masura mai mica, sunt si legumele uscate (fasole, linte mazare), lactatele proaspete, nucile.
Meniul ideal inseamna doua treimi alimente alcaline si o treime alimente acide. Nu trebuie eliminata nici o clasa de alimente, dar vor fi evitate alimentele prajite si vor predomina alimentele preparate in aburi sau la foc mic, dupa care adaugam ulei sau unt. In practica: friptura de vaca (acidifianta), cartofi si mazare verde la aburi, spaghete (acidifiante) cu cubulete de dovlecei, busuioc proaspat si ulei de masline. Si vom inlocui zaharul din iaurt (acidifant) cu cuburi de fructe crude. Aliatul alcalin de nadejde este sucul de lamaie, inainte de desert, cu gust acid, dar si cu o formidabila capacitate de alcalinizare. De asemenea, nu trebuie neglijate semintele de in, dovleac, floarea soarelui, susan, germenii de grau, orzul, quinoa sau hrisca. Si sa nu uitam sa bem doi litri de apa sau de ceai zilnic. Pentru mentinerea echilibrului acido-bazic mai trebuie sa avem grija ca alimentele cu care ne hranim sunt proaspete si naturale: carne de calitate, pasari crescute in curte, branzeturi din lapte proaspat, pentru a beneficia de nutrientii valorosi.
Iata si cateva dintre alimentele cele mai alcalinizante:
- Legume: brocoli, varza, telina (radacina si frunzele), spanac, salata verde, cartofi, cartofi dulci, dovleac, sfecla, castraveti, morcov, fenicul, avocado;
- Fructe coapte: pepene verde, mango, papaya, banane si fructe uscate (caise, banane, prune, fara conservanti);
- Boabe: quinoa, secara, hrisca, orz;
- Plante aromate: busuioc, rozmarin, cimbru, salvie, menta;
- Seminte si condimente: in, floarea soarelui, dovleac, susan, ghimbir, coriandru, fenicul, germeni de grau;
- Nuci, migdale, nuca de cocos;
- Uleiuri (virgin si presat la rece) de masline, canepa, in, semințe de dovleac;
- Bauturi: apa, infuzii de plante, ceaiuri.