Mariustuca.ro / Fenomen : Parintii refuza vaccinul pentru ca nu stiu la ce pericole isi expun copiii (Autoare: Magda Marincovici)
SUA se confrunta cu o crestere a cazurilor de rujeola din cauza refuzului parintilor de a-si vaccina copiii. Pornind de la acest fenomen, cercetatorii americani au incercat sa raspunda la intrebari legate de cum pot fi convinsi parintii anti-vaccin sa-si imunizeze copiii. Mai ales ca fenomenul este in crestere : in SUA, s-au inregistrat de trei ori mai multe cazuri de rujeola in 2014, comparativ cu 2013. Pentru a face fata acestui fenomen, cercetatorii de la Universitatea din California au studiat care ar fi metoda cea mai buna prin care parintii anti-vaccin sa inteleaga beneficiile vaccinarii.
Studiul, publicat in revista Proceeding of the National Academy of Sciences, a pornit de la doua aspecte esentiale; ca rujeola poate fi periculoasa, chiar mortala, si ca vaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola) este sigur si eficient, lucru demonstrat stiintific.
La studiu au participat 315 adulti, printre care o treime favorabila vaccinarii. Apoi participantii au format trei grupuri : pentru, contra si mixt.
Primul grup a trebuit sa citeasca documentele Centrului pentru Controlul Bolilor si Preventie (CDC) care precizeaza ca vaccinul ROR este eficient, fara riscuri penru copil, ca autismul nu are nici o legatura demonstrata stiintific cu vaccinul anti-rujeola. Al doilea grup a fost invitat sa citeasca documentele care explica pericolele rujeolei, oreionului si rubeolei, faptul ca vaccinul ese cea mai buna metoda de lupta contra acestor boli cu potential grav. Al treilea grup (martor) a trebuit sa citeasca doar documente privitoare la alimentatia pasarilor.
La final, cercetatorii au constatat ca, printre cei mai neincrezatori, doar adultii din grupul al doilea, care au citit documentele privitoare la pericolele asociate cu aceste boli, au devenit mai putin sceptici fata de vaccin. Dimpotriva, neincrezatorii din grupul intai, care au citit documentele CDC, nu si-au modificat deloc atitudinea.
- Acest studiu arata ca a evidentia informatiile privitoare la pericolele bolilor transmisibile poate avea un impact pozitiv asupra atitudinii oamenilor fata de vaccin, au subliniat autorii studiului, citati de Relaxnews. Asta inseamna ca medicii trebuie sa-si modifice atitudinea si sa ofere parintilor mai multe informatii despre avantajele vaccinului si pericolele la care isi expun copiii.