Jurnalul National: La adapost de canicula! (Autoare: Magda Marincovici)
In zilele toride, nu lasati copilul in masina parcata, deoarece este expus pericolului deshidratarii bruste
Persoanele in varsta, nou-nascutii, copiii, femeile insarcinate si bolnavii cronic sunt cei mai expusi efectelor negative ale razelor ultraviolete, in special celor ale ultravioletelor B. "In ansamblul populatiei, persoanele in varsta reprezinta categoria cea mai vulnerabila. In cazul acestora in mod special trebuie respectate principalele masuri de protectie:
- a sta in spatii racoroase la orele pranzului cand se inregistreaza temperaturi caniculare;
- a bea cel putin 1,5 litri de apa, zilnic;
- a face 1-2 dusuri, zilnic;
- a evita iesirile la orele amiezii."
In afara de aceste masuri simple, dar capabile sa ne puna la adapost de insolatie sau de agravarea bolilor cronice, medicul de familie Doina Mihailescu lanseaza si un mesaj de solidaritate in sensul de a acorda ajutor persoanelor aflate in situatii critice. Evident, in aceste cazuri persoana afectata de caldura va fi transportata intr-un spatiu aerisit si racoros si va fi stropita usor cu apa. Daca persoana afectata nu da semne de ameliorare, in cel mai scurt timp sunati la 112.
Parintii trebuie sa fie extrem de vigilenti cu copiii. Trebuie consultat medicul in cazul in care copilul tuseste, a facut rinita, are tulburari de respiratie, iritarea gatului sau a ochilor. Aceste simptome apar in special in cazul copiilor mai sensibili. De asemenea, parintii vor acorda o atentie deosebita copiilor astmatici. Caldura excesiva este extrem de periculoasa pentru bebelusi, deoarece in cazul lor riscul de deshidratare si de arsuri solare este mult mai mare. Ei pot fi protejati prin hainute lejere, din bumbac, in culori deschise, palariute, aport corespunzator de lichide. Nu uitati in cazul copiilor de ochelarii de soare si incaltamintea comoda. Bebelusii vor dormi in camere aerisite, cu jaluzelele trase si vor fi acoperiti cu o panza din bumbac. Chiar si pentru scurt timp, nu lasati copilul in masina parcata, deoarece exista pericolul deshidratarii rapide.
Medicii cardiologi au un mesaj special pentru bolnavii de inima. Medicii le atrag atentia ca, in zilele caniculare, ritmul cardiac creste cu 10-15 batai pe minut, chiar in stare de repaus, din cauza vasodilatatarii periferice. Sangele circula spre extremitati si inima este nevoita sa pompeze si sa bata mai rapid pentru irigarea acestor zone. Acest fenomen este mai accentuat in cazul in care persoana cardiaca face efort. In zilele caniculare, organismul nostru pune in actiune mecanismele de schimb de caldura, adica transpiratia si dilatarea vaselor periferice. Dar specialistii spun ca nu prea suntem egali in fata caniculei, adaptarea fiind conditionata de genetica, metabolismul si suferintele proprii fiecaruia etc. Atentie! In cazul in care nu reusim sa scapam de surplusul de grade Celsius, exista riscul de hipertermie.