mariustuca.ro: Aflati de ce pestele este mai bun pentru sanatatea noastra comparativ cu carnea (Autoare: Magda Marincovici )
Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Goteborg demonstreaza ca dieta bazata pe peste este mai buna pentru sanatate decat dieta in care predomina carnea, din cauza bacteriilor prezente in intestinele noastre.
Stim ca un regim bogat in uleiuri de peste este mai bun pentru protejarea sanatatii si evitarea obezitatii, comparativ cu o dieta in care baconul si carnea rosie sunt predominante. Stim pentru ca asa spune toata lume. Totusi, de ce o dieta bazata pe peste este mai buna pentru organismul nostru, comparativ cu o dieta in care predominanta este carnea.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Goteborg (Suedia) a hranit doua loturi de rozatoare, unul cu peste, altul cu slanina. Ambele diete au avut un continut energetic identic. Cercetatorii suedezi au constatat ca dieta cu carne si dieta cu peste au reperscusiuni foarte diferite asupra compozitiei florei intestinale, sustine studiul publicat in revista Cell Metabolism din 27 august a.c.
In principal, in dieta cu carne, marea abseanta este bacteria Akkermansia muciniphila, cunoscuta pentru actiunea ei pozitiva in procesul de luare in greutate.
Mai mult, cercetatorii au vrut sa verifice repercusiunile grefei de fecale de la o parte a rozatoarelor la cealalta. Astfel, transferul de flora intestinala de la rozatoare hranite cu peste la rozatoare hranite cu carne s-adovedit eficient. Rozatoarele au luat mai putin in greutate si au prezentat mai putin fenomene inflamatoare la nivelul intestinelor. Demonstratia inversa este, de asemenea, elocventa: transferul de flora intestinala de la rozatoarele hranite cu slanina la rozatoarele hranite cu peste arata ca la acestea urma se observa riscul dezvoltarii proceselor inflamatoare in intestine.