Jurnalul National : Copii batuti, copii umiliti. 70% dintre minorii agresati prezinta risc major de a deveni, la maturitate, agresori (Autoare : Magda Marincovici)

63% dintre copiii din tara noastra spun ca sunt batuti acasa de parintii lor. "Acesti copii neglijati, loviti, agresati, admonestati, insultati, devalorizati sau chiar violati raman cu sequele pe viata si la randul lor ingroasa randurile delincventilor sau se transforma la randul lor in abuzatori", avertizeaza specialistii prezenti la a doua editie a conferintei-dezbatere, pluridisciplinara, cu participare internationala "Semne si simptome in identificarea formelor de abuz la copii". Conferinta a reunit pentru prima data peste 150 de participanti, personalitati ale mediului academic, medici, psihologi, pedagogi, reprezentanti ONG, ai directiilor de protectie a copilului, jurnalisti. Conferinta a fost organizata de Societatea Academica a Stiintelor Comportamentale din Romania (SASCR), condusa de lector univ. dr. Gabriela Iorgulescu, in parteneriat cu Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata spre Resurse si Solutii (ARTS & CORS), sub egida U.M.F. "Carol Davila" si sub auspiciile Ministerelor Sanatatii si Educatiei Nationale. La acest eveniment, invitat special a fost David Prescott, expert mondial in problema abuzurilor si cunoscut trainer, autor a 11 carti de specialitate.
Studiile arata ca 90% dintre victimele abuzului sexual nu vorbesc despre aceasta experienta de teama, rusine sau pentru a nu-si expune parintii. Victimele traiesc in tacere si durere suferinta provocata de parinti, pedagogi sau de alti adulti agresori. Doar 10 % dintre agresorii sexuali declara ca nu si-au cunoscut victimele anterior, iar 2/3 din agresiuni au loc la domiciliul victimei. Un copil timorat, apatic, trist, timid excesiv sau agresiv, prezentand semne de neglijare sau leziuni la nivelul capului sau gatului, in zona cavitatii bucale (dinti smulsi, sparti, leziuni ale limbii, frenului lingual, buzelor, obrajilor) poate fi victima unei agresiuni grave, explica specialistii.
Mai grav este ca abuzul asupra copiilor se extinde dincolo de familie. Astfel, 86% dintre copii sunt certati de cadrele didactice cand gresesc, 33% se aleg cu jigniri sau diverse etichetari din partea dascalilor, iar 7% sunt batuti chiar de cei care au misiunea de a-i educa. Specialistii atrag atentia ca abuzul asupra copiilor lasa urme adanci, severe in personalitatea acestora, 70% dintre minorii abuzati prezentand un risc major de a deveni, la maturitate, abuzatori.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, saluta aceasta initiativa a SASCR si sustine orice demers care urmareste reducerea fenomenului abuzurilor fata de copii . "Este necesara o vigilenta sporita pentru a preveni si diagnostica precoce aceste forme de abuzuri. Un program de monitorizare complet asupra celor mici - aceasta este una dintre intentiile noastre".
De-a lungul carierei, decanul Facultatii de Medicina a UMF "Carol Davila", Doina Plesca, s-a confruntat cu multe situatii de abuz la copii. "Nu ma refer strict la abuzul fizic, care este cel mai la indemana, dar si la ceea ce inseamna abuzul prin ignoranta, prin utilizarea de droguri sau substante nocive copilului. Este foarte important ca romanii sa puna un accent asupra rolului pe care societatea il are, pe care comunitatea il are si in primul rand sa intensificam programele educationale care vizeaza familiile. Noi, in calitatea de profesionisti, trebuie sa fim destul de atenti, de precauti si sa nu ne localizam activitatea strict asupra starii de sanatate fizica a copilului, ci si asupra starii de sanatate psihica‘, a subliniat decanul.
Lect. univ dr. Gabriela Iorgulescu, initiatoarea acestui proiect, a subliniat amploarea fenomenului, necesitatea de modificari legislative si de formare profesionala adecvata pentru toti cei care vin in contact cu copilul (medici stomatologi, pediatri, medici de familie si medicina scolara, asistenti, psihologi, pedagogi, legisti, politisti, consilieri,) pentru a recunoaste corect semnele si simptomele diverselor forme de abuz si a raporta cazurile autoritatilor.
"Este necesara o conduita de terapie adecvata, atat a persoanelor abuzate cat si a abuzatorilor, pe termen lung", recomanda David Prescott.
Dr. Gabriela Paleru, de la Ambasada SUA, atrage atentia ca drepturile copilului sunt in continuare putin cunoscute si, mai ales, putin exercitate de adultii din mediul rural. Astfel, doar un sfert dintre adultii din mediul rural stiu unde sa se adreseze si cui sa raporteze un eventual abuz observat asupra unui copil. "16% dintre parinti afirma ca uneori este bine sa iti bati copilul pentru a-l educa. 15% dintre parinti abuzeaza emotional sau umilesc copii ca masura disciplinara. In Romania, este nevoie de o abordare sistematica si integrata a acestei probleme. Acestei probleme nu ii poate face fata numai un medic sau un asistent medical. Parintele are un rol important, asistenta sociala, educatia - cu totii trebuie sa isi dea mana si sa gaseasca o solutie integrata", spune dr. Paleru.
Pentru ca abuzul sa nu otraveasca existenta multor copii trebuie sa se implice familia, medici de familie, asistenti sociali, medici stomatologi, psihologi.. Toti sunt chemati sa previna si sa nu treaca pasiv pe lang un copil agresat fizic sau psihic. Iata un exemplu pilduitor. In California, in cazul in care un specialist nu raporteaza un abuz identificat asupra copilului (din lista de categorii obligate sa raporteze), poate primi pana la sase luni de inchisoare si pana la 1.000 de dolari amenda. Daca neraportarea abuzului sau neglijenta duce la moarte sau la leziuni corporale grave, pedeapsa creste pana la un an de inchisoare, 5.000 de dolari amenda, cu posibilitatea deschiderii unui proces.