Mariustuca.ro / Alimentatia bogata in grasimi saturate drogheaza creierul
(Autoare: Magda Marincovici)
O alimentatie bogata in grasimi poate perturba functionarea creierului, sutine un studiu canadian, publicat in numarul din14 iulie al revistei Neuropsychopharmacology. Citata de Journal de Montreal, Stephanie Fulton, cercetatoare la Universitatea din Montreal si la Centrul de cercetari al CHUM, explica:
- Studiile noastre demonstreaza ca, independent de numarul kilogramelor in plus si chiar de obezitate, o alimentatie bogata in grasimi saturate poate sa afecteze functionarea circuitelor cerebrale, asociate tulburarilor observate in cazuri de toxicomanie si hiperfagie.

Uleiul de masline
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii canadieni au comparat comportamentul rozatoarelor din trei grupe: prima, cu regim bogat in acizi grasi saturati, din care jumatate proveneau din ulei de palmier; a doua, cu regim bogat in acizi grasi mono-nesaturati cu 50% ulei de masline ; a treia, cu regim sarac in grasimi.
Dupa opt saptamani de regim, rozatoarele din toate grupele aveau aceeasi greutate. Apoi, s-a observat o diferentiere a comportamentului lor. Cecile Hryhorczuk, co-autor al studiului, precizeaza:
- Am stabilit ca rozatoarele care au un regim pe baza de ulei de palmier au functia dopaminei mai putin eficienta. Adica, echilibrul dopaminei, implicata in aparitia starii de vigilenta si de cautare a placerii in special, este afectat. De asemenea, cu cat consumam mai multi acizi grasi saturati, cu atat simtim nevoia sa consumam mai multi pentru a ajunge la un nivel de satisfacere a gustului, subliniaza Stephanie Fulton.
- Este un fenomen comparabil cu toleranta la droguri, care face ca o persoana sa tot mareasca doza pentru a simti acelasi efect, precizeaza cercetatoarea, citata de Journal de Montreal. Asta se traduce astfel: consumam mai multe grasimi saturate, totusi scade gradul de placere si vom cauta ca sa consumam tot mai mult pentru a mari placerea. Este un cerc vicios.
In ierarhia acizilor grasi, cei monsaturati de tipul uleiului de masline este cel mai avantajos. Grupa rozatoarelor care au beneficiat de ulei de masline nu au prezentat nici un fel de tulburari la nivel cerebral.

Atentie! Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Michigan a demonstrat ca a manca pizza de patru ori pe saptamana sau de trei ori pe saptamana, cartofi prajiti, ori zilnic cate o tableta de ciocolata inseamna ca am creat o dependeta de aceste alimente (adictie alimentara). In opinia autorilor acestui studiu, ciocolata, cartofii prajiti si pizza sunt printre drogurile cele mai puternice care se gasesc in farfuriile noastre.