Mariustuca.ro / Din cauza caniculei, mai mult polen de ambrozie si mai multe crize de alergie (Autoare: Magda Marincovici)
Din cauza valurilor de canicula care s-au abatut asupra Europei, a crescut foarte mult riscul maririi concentratiei de polen de ambrozie, ceea ce poate spori numarul crizelor alergice. Potrivit specialistilor, odata cu cresterea temperaturilor se degaja mai mult CO2 care favorizeaza dezvoltarea vegetatiei.
Ambrosia artemisiifolia este o planta in floare din luna iulie pana la sfarsitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare doar atunci cand temperatura scade sub noua grade Celsius, precizeaza site-ul passionsante.ne.
Se stie ca polenul de ambrozie este un factor agravant al astmului bronsic si este implicat in numeroase crize alergice inregistrate in Canada, SUA si Europa.
Alergia la ambrozie ar putea fi tratata cu un vaccin revoluționar, aflat in faza studiilor de laborator si de testare, bazat pe biologie moleculara, la care lucreaza prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Timisoara, impreuna cu o echipa de alergologi din Viena.
- Din aceste plante alergenice se extrage exact acea structura care induce reacția alergica. Acest fragment este procesat prin tehnici de biologie moleculara si apoi se urmareste asamblarea sa intr-un vaccin real, ceea ce inseamna patru injecții care vor duce la vindecarea acestei alergii atat de severe, explica prof. Carmen Bunu.
Efectele grave ale ambroziei, denumita in limbaj popular iarba parloagelor, asupra sanatații umane a determinat crearea in Timisoara, in urma cu trei ani, a primului Centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia si polen alergen din Romania, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatulu, informatiile privind concentrația de polen alergen din aer fiind puse la dispoziția publicului larg si a institutiilor interesate.