mariustuca.ro / Suplimente cu vitamina D, obligatorii pentru englezi! (Autoare: Magda Marincovici)
Pentru a-i proteja pe englezi de carenta de vitamina D, guvernul va lua masuri pentru a-i incuraja sa ia zilnic o doza de 10 miligrame. Se stie ca Marea Britanie inseamna si ploaie, ceata, timp mohorat. Si ca tocmai aceste conditii meteo influenteaza starea psihica si fizica a britanicilor. Din cauza numarului mic de zile din an cu soare stralucitor, multi englezi prezinta un deficit de vitamina D. Se stie ca aceasta vitamina este vitala pentru sanatate. Ea contribuie la fixarea calciului in structura osului pentru a-l consolida si, totodata, previne bolile cardiace. Sunt putine alimente care contin aceasta vitamina (peste, galbunusul de ou). Dar stim ca vitamina D este produsa de piele sub efectul razelor solare. In Marea Britanie, un comitet stiintific a sugerat ca guvernul va insista ca britanicii sa ia zilnic 10 mg de vitamina D, la indicatia medicului, deoarece ea poate fi contraindicata in unele cazuri (in special, de calculi renali sau hiperparatiroidie).
- Propunem ca acest aport nutritiv de referinta sa fie aplicabil pe parcursul intregului an, ca o masura de preventie, pentru protejarea grupurilor de populatie din Regatul Unit, identificate ca avand un risc in cazul unei minime expuneri la razele solare, se precizeaza in raportul de pe site-ul Quartz.com, reluat de site-ul francez de informatii Metro.
Vitamina D, lipsolubila (este absorbita de grasimi), este esentiala pentru absorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului. Doza zilnica de vitamina D recomandata este de 1020 mg, carenta acesteia fiind principala cauza a rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti.