Jurnalul National : Congresul inimii, la Bucuresti. Bolile cardiovasculare provoaca mai multe decese decat toate formele de cancer la un loc (Autoare : Magda Marincovici)
Bolile cardiovasculare provoaca peste 50% dintre decesele inregistrate in Europa, adica mai multe decese decat toate formele de cancer la un loc, mortalitatea fiind mai mare printre femei si pacientii cu nivel socio-economic scazut, avertizeaza specialistii participanti la Congresul Societatii Romane de Hipertensiune (SRH), Bucuresti, 18-20 septembrie.
Potrivit studiului SEPHAR II finalizat in 2012, 4 din 10 romani sufera de hipertensiune arteriala (HTA), boala cu evolutie discreta, fara simptome alarmante, dar care reprezinta cauza unor afectiuni severe ale cordului, dar si a accidentului vascular cerebral, diabetului etc. Acelasi studiu subliniaza ca, in tara noastra, HTA reprezinta o problema de sanatate publica, din cauza prevalentei crescute la nivelul adultilor.
Prof. dr. Maria Dorobantu, presedinta Societatii Romane de Hipertensiune, spune ca "80% din totalul deceselor provocate de bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin controlul principalilor factori de risc: HTA, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism etc
Preventia HTA incepe cu fiecare dintre noi. Adica, prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si controlul periodic al tensiunii arteriale. "Este esentiala masurarea constanta a tensiunii arteriale pentru diagnosticarea precoce a HTA. Controleaza-ti tensiunea", recomanda insistent cu prilejul fiecarei campanii de preventie prof. dr. Maria Dorobantu.
"Este posibil ca numarul persoanelor hipertensive sa fie chiar mai mare decat numarul persoanelor existente in evidenta medicilor si de aceea este deosebit de important ca noi toti sa facem tot ce ne sta in putinta sa imbunatatim rata de diagnosticare. Acesta este si unul dintre obiectivele Congresului SRH", a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele SRH. Tema principala a congresului este "Certitudini si dileme in HTA". Vor fi dezbatute subiecte de maxima importanta pentru profesionistii romani implicati in managementul HTA, care vor afla mai multe informatii despre genetica in HTA sau despre terapiile novatoare destinate acestei afectiuni.
Congesul SRH este onorat de prezenta unor reputati cardiologi europeni, printre care prof. dr. Giuseppe Mancia, preaedintele comitetului de elaborare a ghidurilor Societatii Europene de Cardiologie (ESC) pentru hipertensiune arteriala, prof. dr. Athanasios Manolis, expert in Grupul de lucru pentru hipertensiune al ESC. Pe agenda acestui congres sunt inscrise doua simpozioane comune ale Societatilor Europene de "Hipertensiune si de "Cardiologie" , precum si o masa rotunda a tarilor balcanice dedicata prevalentei si controlului HTA.