Mariustuca.ro / Boli care nu se impaca deloc cu razele solare (Autoare: Magda Marincovici)

Eczema. Petele de batranete. Melanomul. Keratoza actinica. Butonul de febra. Rozaceea. Lupusul. Sunt cateva boli care se agraveaza sub actiunea razelor solare foarte rapid.

Eczema. Din cauza pierderii de apa, soarele si caldura sunt mai puternice si accentueaza senzatia de piele uscata. Solutia: o hidratare corespunzatoare si folosirea cremelor hidratante pentru a evita agravarea eczemei.

Petele de batranete. Leziuni hiperpigmentate, sub forma unor pete, localizate mai ales pe maini, dar si pe fata, spate etc., acestea sunt mai frecvente la persoanele trecute de 40 de ani. Ele sunt o consecinta a expunerii excesive la actiunea razelor ultraviolete a melanocitelor, celulele responsabile de culoarea pielii. Solutia: in special, persoanele in varsta vor evita expunerea prelungita si fara o protectie speciala la actiunea ultravioletelor.

Melanomul. Este stiut ca melanomul corespunde unei degenerari maligne (dezordonata si necontrolata) a procesului de crestere a melanocitelor. Asadar, mare atentie la plaja si nu numai in perioadele caniculare. De exemplu, sunt unele tari, cum este Australia, unde a face plaja este un sport national, dar inregistreazua o veritabila epidemie de melanoame.

Keratoza actinica. Principala cauza a acestei boli este supraexpunerea la soare. Este putin vizibila si, de regula, este descoperita cand atingem leziunile, provocate de expunerea la soare, repetata pe aceeasi parte a corpului. La barbatii cu chelie, fata si varful capului sunt zonele in care apar semnele keratozei actinice. Aceste leziuni nu sunt maligne, dar trebuie sa fiti vigilenti si sa consultati medicul imediat ce acestea evolueaza.

Butonul de febra. Aceasta boala infectioasa este provocata din virusul herpes simplex 1, iar expunerea neprotejata la soare accentueaza leziunile. Este posibil ca inflamarea generata de razele solare sa provoace reducerea apararii imunitare locale. Rezultatul: cresterea exagerata a dimeniunilor butonului.

Rozaceea sau acneea adultului. Aceasta boala se manifesta prin pete mici, rosii, mici dilatatii vasculare,violacee, foarte subtiri (telangiectazii). Ele apar pe pometi, frunte etc. Stresul este un factor agravant al acestei infectii. Se recomanda limitarea consumului de ceai, cafea, a alimentelor foarte fierbinti. Dar in mod special trebuie evitate razele ultraviolete intense, deoarece agraveaza rozaceea.

Lupusul eritematos. Este o boala autoimuna, adica proprii nostri anticorpi ne ataca unele structuri ale organismului. Razele solare inlesnesc intrarea in contact cu structurile celulare afectate a anticorpilor, provocand o reactii inflamtorii locale â€" in acest caz pe piele. Eritemul in forma de aripa de fluture apare pe fata si este leziunea clasica, specifica lupusului.