Jurnalul National: Romtransplant, al IX-lea Congres. Prof. dr. Irinel Popescu: In privinta numarului de donatori cadavru s-a inregistrat un salt "iesit din comun" (Autoare: Magda Marincovici)
Specialisti din SUA, Italia, Croatia, Republica Moldova si Romania, in special in domeniul transplantului renal si hepatic, vor fi la Bucuresti, intre 29 octombrie si 1 noiembrie, la al IX-lea Congres Romtransplant cu tema: "Actualitati in transplantul de organe si tesuturi din Romania".
"Cel de-al IX-lea Congres al Romtransplant continua o traditie inceputa in 1998 si continuata la fiecare doi ani, fara intrerupere, pana in prezent. Ca de fiecare data, Congresul aduce in fata participantilor ultimele noutati in transplantul renal, transplantul hepatic, transplantul cardiac, transplantul medular, transplantul tisular etc.
Progresul major pe care l-a inregistrat transplantul romanesc in ultimii doi ani este legat in primul rand de cresterea semnificativa a numarului de donatori aflati in moarte cerebrala. Aceasta a permis dezvoltarea in continuare a transplantului renal, cu schimbarea raportului intre numarul de donatori in viata (alta data predominant) si cei aflati in moarte cerebrala. In cazul transplantului de ficat, cresterea a fost si mai spectaculoasa, cu cele 122 de transplanturi hepatice efectuate in 2013, cifra care situeaza programul de la Institutul Fundeni printre cele mai mari din Europa. O asemenea crestere a impus in anul 2014 deschiderea unui al doilea program de transplant hepatic la Spitalul "Sf. Maria". Ambele programe au realizat in acest an o cifra care mentine cresterea din anul precedent (44 de transplanturi in total)", subliniaza prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului Romtransplant. Dar si in celelalte tipuri de transplant s-au inregistrat progrese. "Transplantul cardiac incearca sa recupereze terenul pierdut cauzat de o perioada relativ lunga de inactivitate a Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Targu Mures. Speram ca acest important tip de transplant sa revina cat mai curand la cotele anterioare si chiar sa le depaseasca. Transplantul de tesuturi (cornee, os, piele), precum si transplantul medular au inregistrat si ele progrese importante, privind numarul de procedee efectuate pentru fiecare din aceste tipuri de transplant", spune prof. dr. Irinel Popescu.
Un merit deosebit al inregistrarii acestor progrese apartine - asa cum explica prof. dr. Irinel Popescu - "Agentiei Nationale de Transplant ca, printr-o perseverenta pe care as denumi-o "iesita din comun", a realizat acest salt in ceea ce priveste numarul de donatori cadavru".
La acest eveniment deosebit, care reuneste la Bucuresti reputati specialisti, participa si profesorul Francis Demonico, "unul dintre "parintii‘ transplantului de organe si tesuturi la nivel mondial, care a sprijinit enorm eforturile Agentiei Nationale de Transplant pentru imbunatatirea legislatiei romanesti in domeniul transplantului si pentru cresterea numarului de donator. "Prezenta sa la Bucuresti pentru a patra oara certifica faptul ca Romania se afla pe drumul cel bun in activitatea de transplant. Este o recunoastere a progreselor care s-au facut, mai ales incepand din anul 2013, si o sustinere a modului in care este organizata activitatea de transplant in Romania", subliniaza prof. dr. Irinel Popescu.
In privinta noutatilor stiintifice abordate la acest eveniment stiintific, presedintele Congresului Romtransplant mentioneaza aparitia aparatelor de perfuzie extracorporeala a organelor prelevate, inainte de implantarea in organismul primitorului, noile protocoale de imunosupresie (mai eficiente si mai bine tolerate). De asemenea, recent, a aparut medicatia impotriva virusului hepatitic C, care da sperante mult mai mari bolnavilor transplantati cu infectie virala C.