JURNALUL NATIONAL : Putina sare, putina scleroza. Renuntarea la alimentele sarate previne bolile cardiovasculare (Autoare: Magda Marincovici)
Reducerea consumului de sare poate incetini evolutia sclerozei in placi. Este o recomandare de care ar trebui sa tina seama persoanele suferinde de scleroza in placi, o boala autoimuna invalidanta care, in noua din zece cazuri, evolueaza sub forma de pusee succesive. Profesorul Patrick Vermersch, responsabil al CHRU Lille, spune ca informatia referitoare la beneficiul reducerii consumului de sare asupra incetinirii avansului sclerozei in placi circula si este aplicata de pacientii acestui centru medical.

Acestea sunt principalele repere ale studiului care a aparut recent in Journal of Neurology, Neurosurgery-Psychiatry. Studiul a fost realizat de profesorul Mauricio Farey si colegii sai de la Institutul de Cercetari in Neurologie din Buenos Aires (Argentina), in colaborare cu prof. Francisco Quintana de la Universitatea Harvard (SUA).

Noi am demonstrat ca in cazul pacientilor care consumau o cantitate moderata de sare - intre 2 si 4,8 g, zilnic - boala a avut un parcurs mai rapid, comparativ cu pacientii care inteles sa reduca sarea la sub 2 g, zilnic, explica pentru Figaro prof. Farez. Pentru a ajunge la aceste cifre extrem de precise, autorii studiului s-au bazat pe sodiul din urina. Concret, comparativ cu pacientii care se hranesc cu alimente cu putina sare, chiar nesarate, riscul accelerarii evolutiei sclerozei in placi este de trei ori mai mare la pacientii cu consum moderat si de patru ori mai mare, in cazul persoanelor care consuma 4,8 g de sare, zilnic. Din punct de vedere imunologic, sodiul contribuie la potentarea celulelor imunitare numite limfocite Th 17, care sunt cu adevarat toxice, explica prof. Vermersch. Pe de alta parte, prof. Farez considera ca este prea devreme sa se emita recomandari foarte stricte, dar cu certitudine este un sfat bun pentru toti. Dar mai ales pentru pacientii cu scleroza in placi este indicat sa aiba un aport sub 6 g de sare, zilnic. Scleroza in placi este o boala autoimuna care afecteaza sistemul imunitar. La acesti suferinzi, celulele imunitare ataca propriul sistem nervos, cu consecinte severe. Numita si bola cu o mie de fete, scleroza in placi, multipla, in forme severe, se manifesta prin paralizia membrelor, incontinenta urinara, risc de epilepsie, tulburari de atentie, de concentrare etc. Potrivit Societatii de Scleroza Multipla din Romania, aproape 2,1 milioane de oameni, la nivel global, si peste 10.000 romani sufera de aceasta boala. Potrivit studiului "Global sodium consumption and death from cardiovascular causes", consumul mediu de sare in tara noastra este de 4,2g/zi, mai mult decat dublu fata de recomandarea OMS. Aproximativ 18.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare produse de consumul de sare mai mare decat limita zilnica de 2 g recomandata de OMS, potrivit unei analize a populatiilor din 187 de tari, publicata in New England Journal of Medicine.