Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: 17 iunie - Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Pentru prima data Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei a fost marcata cu ocazia implinirii unui an de la semnarea, la 17 iunie 1994, la Paris, a Conventiei internationale privind lupta impotriva desertificarii. In 1994, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat, prin Rezolutia 49/115, data de 17 iunie ca fiind Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii si a secetei.
Scopul acestei zile este de a sublinia necesitatea stoparii sau incetinirii procesului de desertificare si constientizarea efectelor secetei. 17 iunie reprezinta o ocazie pentru a reliefa existenta solutiilor care pot fi implementate adecvat, cu participarea comunitatii si prin cooperarea tuturor partilor implicate.
Desertificarea este considerata una din principalele probleme economice globale, in special din cauza legaturii reciproce dintre degradarea terenurilor si productia alimentara. Desertificarea este procesul de degradare a terenurilor provocat de variatiile de clima si impactul uman. Ea afecteaza in special terenurile uscate care sunt deja fragile din punct de vedere ecologic.
Potrivit Natiunilor Unite, o treime din suprafata planetei este amenintata cu desertificarea si peste un miliard de persoane din aproximativ 100 state sunt expuse efectelor devastatoare ale acestui fenomen. Pierderile economice sunt evaluate la circa 42 miliarde dolari anual.
Fenomenul desertificarii, la originea caruia se afla seceta, schimbarile climatice, dar si actiunea omului, este din ce in ce mai grav si in tara noastra. Exista o legatura strinsa intre bunastarea ecosistemului si solurile biodiversificate. Solurile sanatoase dau nastere vietii, iar sanatatea solului depinde de modul de utilizare a acestuia de catre noi toti. Atitudinea noastra fata de sol determina calitatea si cantitatea alimentatiei noastre si modul in care ecosistemele ne servesc. Exploatarea terenurilor agricole peste limitele admisibile ale fondului funciar, defrisarea padurilor, parcelarea excesiva a terenurilor agricole in rezultatul privatizarii, folosirea tehnologiilor daunatoare din punct de vedere ecologic, au condus la reducerea considerabila a productivitatii si au avut un impact distructiv asupra solului.
Stimati colegi, consider ca eficienta cadrului institutional ce tine de protectia mediului inconjurator, inclusiv lupta cu secetele si desertificarea, trebuie sa fie asigurata prin realizarea unor acte legislative in domeniu care sa sustina aceste actiuni.