Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania continua si in acest an, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul "Nu lasati neglijenta sa va desparta!"
"Nu lasati neglijenta sa va desparta!" este o campanie de informare a publicului cu privire la cancerul intestinului gros si la metodele de depistare precoce a acestei boli.
Campania se va desfasura pe tot parcursul lunii martie si va fi vizibila in mijloacele de transport in comun bucurestene (RATB, metrou), precum si in multe dintre cladirile de birouri din Capitala. La nivel national, mesajul campaniei va fi auzit pe frecventa EuropaFM si va putea fi citit in ziarele Libertatea si Jurnalul de Ilfov, partenerii campaniei. De asemenea, informatii despre cancerul intestinului gros si metodele de preventie si diagnosticare precoce a bolii sunt disponibile si pe site-ul www.invingemcancerul.ro
Una dintre cele mai simple metode de depistare existenta in acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv si nu presupune niciun fel de interventie medicala, avand drept scop depistarea prezentei unei sangerari ascunse in scaun, un indicator foarte util in diagnosticarea precoce a unor afectiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.
Prezenta sangelui in scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, insa nu toate sangerarile de acest fel sunt cauzate de cancer. Afectiunile care pot duce la prezenta de sange in materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativa, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacientii sa discute cu medicul lor de familie despre aceste investigatii si despre cum se poate realiza testul hemocult.
"Importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului in general, dar mai ales a cancerului intestinului gros - este primordiala pentru sanatatea unei natiuni si a oricarui cetatean. Pentru acest lucru, este important să efectuam analize de screening specifice in mod regulat. In cazul cancerului intestinului gros, detectia precoce creste sansele pacientului la vindecare. Mai ales, cand exista aceasta modalitate neinvazivă, de detectie precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numarul pacientilor diagnosticati tardiv cu aceasta boala. De aceea, ne-am decis sa dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovarii importantei unui control anual, in special pentru persoanele peste 50 de ani.", a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Informatiile privind modalitatea de efectuare a testului hemocult, precum si masurile de precautie necesare inaintea efectuarii testului, pot fi aflate de la medic sau de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.

Despre cancerul intestinului gros

Cancerul intestinului gros este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza. Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer, in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe.
De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, in intreaga lume. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat, in comparatie cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat in stadii incipiente si tratat cu sanse reale de vindecare. Pentru aceasta insă, trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigatii specifice regulate, chiar si in lipsa oricaror semne de boala. Aceste investigatii trebuie initiate dupa implinirea varstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme daca medicul o indica, mai ales in cazul persoanelor care prezinta cazuri de boala in familie.
Conform unor date statistice de pe site-ul www.europacolon.org, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni in fiecare an, fiind al treilea ca frecventa la nivel mondial. Cancerul colorectal este o boala care afecteaza, in principal, persoanele de peste 50 de ani.
In Europa, traiesc aproximativ 175 de milioane de cetateni cu varste cuprinse intre 50 - 69 de ani.