Luiza Popa (obiectiv.info) : Un secret despre limba romana a fost scos la iveala de Vatican
Teologul de talie internationala Miceal Ledwith afirma ca limba latina este o limba romaneasca si nu cum se credea pana acum ca limba romana este o limba latina.
"Chiar daca se stie ca latina este limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba romana este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba romana, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba romana este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba romaneasca. Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina)", spune Miceal Ledwight intr-un interviu acordat la TVR Cluj.
Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia vizitei in Romania, din anul 1999, ca Romania este "Gradina Maicii Domnului"? In sustinerea afirmatiei este adusa si una dintre cele mai vechi relatari despre limba vorbita pe teritoriul Romaniei, inca inainte de Hristos.
"Colhii si dacii ma cunosc, ei vorbesc o limba barbara, de idioma latina" (Horatiu, marele poet roman (65 i. Chr. - 08 i. Chr.) - Odele, I, 20 (afirmatie facuta cu aproape un secol si jumatate inaintea cuceririi unei parti din Dacia).


Comentariu
Marius
Istoria ne spune
Ca Dacia a fost cucerita de romani in proportie de 14% si numai pentru 160 de ani.
Intrebarea la care nu vrea nimeni sa raspunda este, cum si-au lasat celilalti daci din teritoriile necucerite limba lor si au invatat latina?
Romanii au fost in Marea Britanie 450 de ani, in Israel 600 sau 800, in Egipt tot cam asa si limbile alea nu au niminc in comun cu limba latina.
Politica imperiului nu era convertirea la religia imperiului sau la limba imperiului. Romanii instituiau guverne locale. Deci nu exista nici o presiune asupra populatiei pentru invatarea limbii latine.
Acestea fiind zise, cum se face ca vorbim o limba latina? Daca nu cumva ERA latina dinainte. Se mai spune ca la intalnirea lor Decebal si Traian nu au avut nevoie de talmaci...
Totusi, cum au invatat dacii din teritoriile neocupate limba romanilor? Daci care nu au intalnit nici un roman in viata lor. Si cum se face ca au renuntat atat de brusc la limba lor si au adoptat latina?
Numai asta si ne da multe de banuit. Istoria pe care o stim este in proportie de 90% falsa. Ni se ascunde foarte mult.