Mariustuca.ro / Japonezii proiecteaza sa instaleze toalete cu apa in ascensoare, utile persoanelor stresate din cauza cutremurelor (Autoare: Magda Marincovici)
Japonezii, recunoscuti pentru precizie si corectitudine, care nu lasa nimic la voia intamplarii, s-au gandit sa instaleze toalete cu apa in ascensoare, utile mai ales in timpul cutremurelor. Poate parea o aiureala, dar imaginati-va ca sunteti blocat intr-un ascensor de cativa metri patrati dupa un cutremur de 6 sau 7 grade pe Richter. Un WC pliabil poate fi foarte util in asemenea momente critice, stresante. Acum, constructorii proiecteaza, de asemenea, sa stocheze apa in aceste ascensoare.
- Am decis sa examinam aceste dispozitii cu scopul de a imbunatati securitatea si preventia riscurilor in ascensoare, spune Takeshi Miyata.
Sunt deja produse specifice in comert si unele imobile sunt deja echipate, dar noi vom vedea in ce conditii ar putea fi generalizate.
Arhipelagul nipon este afectat, anual, de mii de seisme, majoritatea imperceptibile. Din aceasta cauza, diverse modele de toalete de dimensiuni mici, portabile au fost deja concepute pentru situatii de urgenta. Aceste toalete fac parte deja din echipamentul unor japonezi in caz de cutremure sau alte dezastre.
In Japonia, sunt aproximativ 700.000 de ascensoare, dintre care 150.000 in Tokyo. Ultimul cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter s-a simtit din plin, dar fara sa faca victime, la Tokyo.