mariustuca.ro : Laptele matern are proprietati antiinflamatoare si cicatrizeaza ranile (Autoare: Magda Marincovici)
Laptele matern are proprietati antiinflamatoare si cicatrizeaza ranile
Laptele matern contine molecule capabile sa combata infectiile si sa faciliteze cicatrizarea.Dar laptele matern este bogat in anticorpi si in nutrienti, contribuind la consolidarea imunitatii bebelusilor. Si proprietatile laptelui matern nu se termina aici.
Cercetatorii de la Brigham And Women's Hospital din Boston au demonstrat recent ca laptele matern are si proprietati antiinflamatoare. Ei au identificat biomoleculele numite SPMs (Specialized Pro-resolving mediators molecules), capabile sa reduca inflamatiile si, totodata, sa stimuleze sistemul imunitar. Mai mult, aceste biomolecule prezinta diverse particularitati: unele lupta eficient contra infectiilor sau durerii, in timp ce altele contribuie la cicatrizarea ranilor, precizeaza Le Parisien, care prezinta rezultatele acestui studiu.
- Rezultatele noastre sugereaza ca SPMs au un rol major in modularea inflamatiei ai reducerea infectiei, stimuland sistemul imunitar in cursul dezvoltarii si consolidarii acestuia. Ceea ce demonstreaza importanta laptelui maternal pentru bebelusi, concluzioneaza Charles Serhan, co-autor al studiului.
Este important ca mamele sa faca totul pentru a alapta pruncul atat timp cat acest lucru este posibil, recomanda Charles Serhan.