Mii de barbati au fost victimele acestei epidemii de isterie in masa: Ce este sindromul koro.
Koro se refera la frica irationala ca propriile organe genitale se micsoreaza sau se retrag in corp.
Oamenii au suferit de acest simptom in timpul unor epidemii de isterie in masa inca din anul 300 i.e.n. Acestea au avut loc in special in Africa si in Asia si au fost insotite de anxietate severa, frica de moarte sau pierderea abilitatilor sexuale.
Una dintre cele mai recente epidemii de koro sau, cum este numit in medicina occidentala, sindromul retragerii genitale, a avut loc in 1967, in Singapore, cand peste 1.000 de barbati au incercat sa opreasca micsorarea organelor genitale cu ajutorul cleme si carlige.
Femeile au cazut, de asemenea, victime acestei panici, fiindu-le teama de micsorarea sanilor sau disparitia nurilor.
Cu toate acestea, koro a fost mai des intalnit in randul barbatilor, in special in comunitatile in care valoarea lor era determinata de abilitatea de a se reproduce. Psihologii dau, in general, vina pe circumstantele sociale pentru aparitia acestor epidemii, aratand ca acestea se manifesta in special in perioade de tensiuni sociale si anxietate raspandita la nivelul intregii societati.
Medicina chineza da vina pe spiritele vulpoaicelor (Huli jing), in timp ce in Africa este considerat un rezultat al vrajitoriei.
Sursa: www.descopera.ro