Keratoze actinice

CELE MAI FRECVENTE LEZIUNI PRECANCEROASE

Ce sunt keratozele actinice?

Keratoza actinica, cunoscuta si sub numele de keratoza solara, este o excrescenta (leziune) solozoasa, aspra. Apare de obicei pe pielea capului in zonele fara par, pe fata, nas, urechi, buze, dosul mainilor, antebrate, umeri, ceafa sau alte zone ale corpului frecvent expuse soarelui. De obicei se face referire la keratoze actinice, la plural, caci apar de regula mai multe.
Oamenii cu pielea alba, par blond sau roscat si ochi de culoare albastra, verde sau cenusie au un risc crescut de a dezvolta una sau mai multe keratoze actinice (KA), daca petrec mult timp la soare si ating varste inaintate. Locul de viata este important: riscul de KA creste odata cu apropierea de Ecuator.
Incidenta KA este putin mai mare la barbati, pentru ca acestia petrec mai mult timp la soare si folosesc mai putin cremele de fotoprotectie decat femeile. Afro-americanii, hispanicii, asiaticii si celelalte etnii cu pielea de culoare mai inchisa sunt mai putin susceptibili la KA decat albii caucazieni.

De ce sa te ingrijorezi?

Keratozele actinice pot fi primul pas catre carcinomul spinocelular (CSC) si de aceea sunt considerate leziuni precanceroase. Desi marea majoritate a KA vor ramane benigne, studiile arata ca pana la 10% dintre ele pot progresa catre un CSC. Acest procent poate sa nu para foarte mare, dar are un impact puternic. Astfel, dintre CSC, 40-60% se dezvolta din KA netratate si pot evolua invadand tesuturile din jur. 2% pana la 10% dintre aceste CSC se raspandesc la organele interne si pun in pericol viata.
O alta forma de KA, cheilita actinica, se dezvolta pe buze si se poate transforma in carcinom spinocelular.
Cu cat ai mai multe keratoze, cu atat ai un risc mai mare ca una din ele sa se transforme in cancer de piele. Unii experti considera keratozele actinice chiar ca o prima faza a CSC.
Daca ai keratoze actinice, inseamna ca pielea ta a fost vatamata de soare si prin urmare poti dezvolta orice tip de cancer de piele, nu numai carcinom spinocelular.

Cum recunosti keratozele actinice?
La inceput, KA sunt atat de mici incat sunt greu de observat si sunt depistate mai mult prin atingere, ca o mica zona aspra. De obicei pe langa leziunile vizibile, sunt prezente de cateva ori mai multe astfel de KA foarte mici, practic invizibile (subclinice).
De cele mai multe ori KA se dezvolta incet, ajungand la dimensiuni ce variaza intre 3mm si 6 mm. La inceput pot dispare de la sine, dar reapar ulterior. Majoritatea devin rosii, dar unele raman brun inchis sau deschis, roz, de culoarea pielii sau o combinatie a acestor nuante. Uneori se insotesc de mancarime sau de senzatie de usturime sau chiar durere. Se pot de asemenea inflama, capatand un halou rosu in jur. Rareori keratozele actinice pot sangera.

In continuare sunt prezentate cateva exemple de KA tipice, deci controleaza-ti pielea regulat ca sa depistezi leziunile asemanatoare. Dar nu este intotdeauna asa simplu, caci multe KA au un aspect diferit. Prin urmare daca observi o leziune neobisnuita sau care se modifica, consulta fara intarziere un medic dermatolog.

Care este cauza keratozelor actinice?

Expunerea la soare pe termen lung este cauza majoritatii KA. Efectul nociv al razelor soarelui asupra pielii este cumulativ, asa ca orice noua expunere la soare se adauga la totalul intregii durate a vietii. Zilele innorate nu sunt mai sigure, caci 70-80% din radiatiile ultraviolete emise de soare pot trece prin nori. Aceste radiatii daunatoare se pot reflecta si din nisip, zapada, apa si alte suprafete reflectante, contribuind la expunerea solara totala.
Radiatiile ultraviolete generate de lampile din saloanele de bronzare artificiala pot fi si mai periculoase decat razele soarelui, astfel incit dermatologii recomanda evitarea bronzarii artificiale.
Uneori KA pot fi cauzate de expunerea prelungita la radiatiile X sau la unele substante chimice industriale.

Ce importanta are varsta?

Deoarece timpul petrecut la soare in timpul vietii se sumeaza, persoanele mai in varsta au risc mai mare de a dezvolta keratoze actinice. Exista insa si cazuri in care aceste leziuni apar si la tineri sub 30 de ani. Keratozele actinice apar insa cel mai adesea dupa varsta de 50 de ani, iar unii experti considera ca aprope toti cei ce ating varsta de 80 de ani au keratoze actinice.
De asemenea, persoanele a caror aparare imuna este slabita de chimioterapia pentru cancer, de SIDA, in urma transplantului de organe, sau de alte boli au o capacitate mai scazuta de a se apara de efectele nocive ale ultravioletelor si prin urmare au risc crescut de a dezvolta KA.

(Va urma)

Sursa: torainvest.ro